Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Trudnice s epilepsijom su u povećanom riziku za ozbiljne komplikacije ili smrt tijekom porođaja, pokazuje nova studija.

Žene s epilepsijom začnu u manje od 1%, ali nedostaju podaci o njihovim uvjetima života.

Korištenjem baze podataka 'National Inpatient Sample', Sarah C. MacDonald, iz Harvard TH Chan Škole narodnog zdravlja u Bostonu, i kolege su uzeli uzorak od 69.385 žena s epilepsijom i oko 20,4 milijuna žena bez epilepsije koje su rodile.

Stopa smrtnosti majki je bila 80 na 100,000 trudnoća kod žena s epilepsijom, u usporedbi sa šest na 100,000 kod žena bez epilepsije, dajući prilagođen omjer rizika od 11,46, navode autori.

Žene s epilepsijom imaju također 59% veći rizik za preeklampsiju, 54% veći rizik prijevremenog poroda i 27% veći rizik mrtvorođenosti. Kod ovih trudnica 40% je češći dovršetak poroda carskim rezom i dulji boravak u bolnici (više od šest dana), bez obzira na to jesu li rodile vaginalno ili carskim rezom.

Ovi rezultati sugeriraju da "postoji imperativ za povećanu kliničku skrb" u trudnoćama kompliciranim epilepsijom, napisali u autori u online izdanju časopisa "JAMA Neurology".

Autori upozoravaju da nisu imali podatke o krajnjim uzrocima smrti tijekom poroda kod žena s epilepsijom, što je bilo ograničenje studije. Napisali su da je potrebno više studija da se utvrdi točan uzrok smrti i kako se intervencijom može poboljšati ishod.

U "JAMA Neurology", Dr. Thomas McElrath iz Brigham and Women's Hospital, Boston, koautor u istraživanju, izjavio je da su potrebne daljnje studije za potvrdu ovih rezultata "i istraživanje što se događa drugačije nego kod žena koje nemaju epilepsiju."

U smislu kliničke prakse je naglasio da "antena trebaju biti podignuta" kada rađa žena s epilepsijom", jer se zna da je to skupina koja ima potencijalno neprepoznat rizik za komplikacije tijekom porođaja." Te žene "možda trebaju veću pozornost, iako nije točno definirano na što bi se ta pažnja trebala odnositi," rekao je dr McElrath.

Dodao je da rezultati također sugeriraju da "pacijentice koji imaju dijagnozu epilepsije i planiraju trudnoću trebaju razmisliti o porođaju u tercijarnom centru ako je dostupan..."

Autori u objavljenom uvodniku istraživanja kažu da nude "važne nove informacije" te bi to trebalo "jako odjeknuti među liječnicima i istraživačima."

No studija "postavlja daleko više pitanja nego odgovora," navode Dr. Jacqueline A. French, iz Langone Medicinskog fakulteta na Sveučilištu New York i Dr. Kimford Meador, Stanford University School of Medicine, Palo Alto, California.

"Većina žena s epilepsijom ima nekompliciranu trudnoću. Morali bismo razumjeti mehanizme tih rizika, uključujući i smrt, tako da možemo identificirati specifičnu populaciju koja je u opasnosti i osmisliti intervencije za smanjenje tih rizika", zaključili su.

U "JAMA Neurology" Dr. French napominje da je nedavna studija iz Velike Britanije također pokazala veću stopu smrtnosti kod trudnica s epilepsijom. No, u toj studiji, "većina se smrti dogodila ne tijekom poroda, nego prije porođaja i bila je povezana s lošom kontrolom napadaja... što pokazuje da bi žene koje nisu dobro kontrolirane mogle biti u opasnosti."

"Ovi rezultati su vrlo zanimljivi, ali nedostaje ključni podatak o uzroku smrti kod tih žena. Ono što bismo trebali učiniti kako bismo spriječili ove smrti je ovisno o tome što je bio uzrok smrti. Ako je povezano s lošom kontrolom napadaja, odgovor dolazi mnogo prije nego što je žena došla na porođaj", objasnila je dr French.

Istraživanje je podržano od strane Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje i Eunice Kennedy Shriver Nacionalnog instituta za zdravlje djece i društveni razvoj nacionalnog instituta za zdravlje.

 

IZVOR: http://bit.ly/1CWbDco i http://bit.ly/1dHzgie
JAMA Neurol 2015.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve