Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Rizik prijevremenog porođaja nakon ekscizijskih tretmana kod cervikalnih intraepitelnih neoplazija (CIN) ovisi o dubini reza, pokazuju rezultati studije iz Velike Britanije.

"Čini se da mala ekscizija nema utjecaja na prijevremeni porod. Rizik prijevremenog porođaja je povećan nakon velike ekscizije i čini se da se ne smanjuje s vremenom koje prođe nakon zahvata," izjavio je dr Peter Sasieni, profesor biostatistike i epidemiologije karcinoma (Queen Mary University, London). "Ekscizija zone transformacije velikom omčom je općenito siguran i učinkovit tretman za CIN visokog stupnja, ali pretjerano liječenje može dovesti do prijevremenih porođaja tako da treba izbjegavati nepotrebno liječenje i dubinu ekscizije treba svesti na najmanju moguću mjeru", rekao je dr Sasieni.

Istraživači su ispitali povezanost između dubine ekscizije kod CIN-a i rizik prijevremenog poroda u case-control studiji koja je uključivala gotovo 1.600 jednoplodnih porođaja (768 prijevremenih i 830 terminskih) nakon zahvata.

Rizik prijevremenog poroda raste s dubinom izrezivanja, izvijestili su u internetskom izdanju znanstvenog časopisa "BMJ". Značajno je veći kod dubine od 15-19 mm (relativni rizik, 2,04) i kod dubine od 20 mm ili više (RR, 2.40) u usporedbi s malim ekscizijskim dubinama (<10 mm).

Apsolutni rizik od prijevremenog poroda je bio 7,5% kod malih ekscizija, 9,6% kod ekscizija od 10-14 mm, 15,3% kod 15-19 mm, a 18,0% kod 20 mm ili više dubine. Kod žena s malom ekscizijom rizik je bio sličan onome kod žena s punch biopsijom (7,5% u odnosu na 7,2%).

"Kada liječimo žene u reproduktivnoj dobi treba razmotriti povećani rizik za prijevremeni porođaj ako se odlučimo na veći zahvat", rekao je dr Sasieni. "Ekscizija manja od 10 mm u dubinu se čini potpuno sigurna dok su one između 10 i 14 mm povezane s minimalno povišenim rizikom za prijevremeni porod."

"Rizik od prijevremenog poroda se povećava s povećanjem dubine ekscizije, tako da zahvate dublje od 20 mm treba izbjegavati, osim ako nije nužno kod uklanjanja CIN3 (ili AIN visokog stupnja ili stupnja IA1 karcinoma)," rekao je.

Povećan rizik od prijevremenog poroda postoji godinama nakon zahvata i čini se da se ne mijenja kroz vrijeme, zaključili su autori u svom članku.

"Čini se da se rizik kod žena s više ekscizija povećava zbog velike ukupne dubine rezanja nego zbog toga što je bilo samo po sebi više tretmana", napisali
su.

Dr. Sasieni je savjetovao: "Dubinu izrezivanja treba zabilježiti u povijesti bolesti pacijentica tako da budu na raspolaganju zdravstvenom osoblju u budućim trudnoćama."

 

IZVOR: http://bit.ly/110rY3h BMJ 2014.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve