Datum zadnje izmjene: 11. 01. 2020.

Klasična konizacija je kirurška metoda kojom se s vrata maternice odstranjuje sumnjivo tkivo u obliku konusa /stošca, pa otuda i sam naziv - konizacija. Sumnjivo tkivo se otkriva putem PAPA testa i identificira kolposkopijom, nakon čega se uklanja konizacijom.

Konus može biti različite debljine i visine, ovisno o duljini i izgledu cerviksa / vrata maternice, veličini lezije kao i paritetu / je li žena rađala. Kod klasične konizacije na cerviks se nakon otklanjanja konusa postavlja 1 kružni šav koji se zove Sturmdorf-Naht, čime se ponovno oblikuje cerviks; što se označava pojmom plastika cerviksa. Ovdje se radi o plastičnoj / estetskoj operaciji vrata maternice, pri čemu se u vrat maternice ne postavlja nikakav plastični umetak, kako to često pacijentice znaju protumačiti. 

Rane komplikacije zahvata su krvarenje i infekcija, dok su kasne komplikacije stvaranje ožiljka i stenoza / suženje cerviksa ili njegova slabost u narednoj trudnoći. 

LLETZ / Large Loop Excision of Transformation Zone, metoda je uklanjanja lezije s površine vrata maternice uz pomoć metalne omčice koju zagrijava visokofrekventna struja. Metoda je zapravo poštedni zahvat, jer se ne ide toliko u dubinu vrata maternice, već je uklanjanje tkiva površnije. To može biti i dvosjekli mač, naime, tek nakon zahvata i histološke provjere odstranjenog tkiva znamo točno da li je lezija u cijelosti otklonjena. 

Budući da visokofrekventna struja koagulira krvne žilice, krvarenje pri zahvatu je oskudnije, a postavljanje šava za ponovno oblikovanje vrata maternice nije potrebno. Krvareće krvne žile se koaguliraju ili premažu specijalnim gelom koji zaustavlja to krvarenje. 

Metoda se zbog svoje poštednosti osobito preporučuje ženama koje još nisu rodile.
 

Seminar des Frauenarztes, Frauenarzt, 1998; 3: 451 - 453

 

 

Dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve