Datum zadnje izmjene: 04. 02. 2020.

Postnatalni model utemeljen na težini može biti djelotvoran u identifikaciji novorođenčadi s povećanim rizikom od retinopatije kod prijevremenog porođaja (ROP) prema podacima iz velike retrospektivne studije. 

Ovaj zajednički rad, rekao je dr. Gil Binenbaum, "dovodi nas korak bliže uključivanju sporog postnatalnog rasta - važnog prediktora za kojeg znamo već neko vrijeme - u naše ROP kriterije za probir, kako bismo mogli spasiti mnoge prerane bebe stresnih pregleda očiju i usredotočiti naše napore na one bebe koje imaju najveći rizik za sljepilo ". 

U online radu objavljenom u JAMA Ophthalmology, dr. Binenbaum iz Dječje bolnice u Philadelphiji i kolege napominju da oko 70,000 dojenčadi godišnje u SAD-u prolazi probir za retinopatiju, ali samo 5% zahtijeva liječenje. Da bi razvili modificirane kriterije za probir, istraživači su analizirali podatke iz retrospektivne multicentrične kohortne studije provedene u 29 bolnica u SAD-u i Kanadi, uključujući 7483 prijevremeno rođene bebe s rizikom za retinopatiju. 

Ispitivanje se smatra neophodnim ako se primjenjuje bilo koji od sljedećih kriterija: hidrocefalus, gestacijska dob manja od 28 tjedana, tjelesna težina manja od 1051 g i dobitak na težini manji od 120 do 170 g tijekom razdoblja od 10 do 39 dana nakon poroda. 

Ovaj model je korektno predvidio 459 djece s ROP tip 1 i 466 od 472 (98,7%) onih s ROP tip 2. Pristup je također smanjio broj djece koja su imala potrebu za pregledom do 2269 (30,3%). "S validacijom", kažu istražitelji, "kriteriji studije Postnatal Growth i ROP Study mogu biti uključeni u smjernice za probir retinopatije kako bi se smanjio broj novorođenčadi koja treba preglede u Sjevernoj Americi". 

Slabi prirast težine nakon prijevremenog rođenja i rizik za retinopatiju

Dr. Binenbaum je istaknuo da je sljedeći korak potvrda ovih novih kriterija prije nego što ih uključimo u kliničku upotrebu. Zbog toga, dodao je, polako završavamo drugu studiju.


 

IZVOR: http://bit.ly/2JNRCOT
JAMA Ophthalmol 2018.g.

Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve