Datum zadnje izmjene: 14. 08. 2023.

Samo jedna žena od sedam osoba s obiteljskom poviješću raka dojke uzme tamoksifen kao preventivnu mjeru kada joj se ponudi, prema maloj studiji iz Velike Britanije. Preostalih šest od sedam žena odbija tu ponudu.Tamoxifen profilaktički snižava rizik od raka dojke za najmanje 30% kod žena s većim rizikom zbog obiteljske povijesti raka dojke ili jajnika.Lijek je odobren od National Institute for Health and Care Excellence ( (NICE) kao preventivna mjera 2013. godine.Međutim, stopa uzimanja je nepoznata.

Istraživači su ispitali 732 žene koje su posjetile 20 centara u Engleskoj između rujna 2015. i prosinca 2016.godine da bi razgovarale o riziku raka dojke. Omogućeno im je da sudjeluju u istraživanju o preventivnom liječenju, koje je također prikupljalo sociodemografske detalje.Istraživački tim, sa Sveučilišta u Leedsu, University College London, Queen Mary University u Londonu, je radio u suradnji s kolegama iz SAD-a sa Sveučilišta Northwestern, Chicago, Illinois.

Otkrili su da su od svih ispitanica (408 od 732, 55,7% odgovora), na pitanje o primjeni tamoksifena tijekom 3 mjeseca pozitivno odgovorile njih 258 (63,2%). Među njima, samo 1 od 7 žena (38 od 258 [14.7%]) je započelo prevenciju tamoksifenom. Već su počele uzimati tamoxifen ili su imale recept za tamoksifen od liječnika opće prakse.

Čini se da su obiteljske obveze i prioriteti imali značajan utjecaj na donošenje odluka. Žene koje su imale djecu su imale veću vjerojatnost uzimati tamoxifen nego one koje nisu imale djecu (omjer vjerojatnosti, 5,26, 95% interval pouzdanosti, 1,13-24,49, P = 0,035). Odnos osoba prema lijekovima i nuspojavama, kao i stavovi okoline, su igrali ulogu, kao i ženski stav prema riziku. Međutim, nije bilo sociodemografskih razlika u uzimanju.

Šesnaest žena je sudjelovalo u polustrukturiranim intervjuima, što je pružilo uvid u odgovore na pitanja studije. Jedna 38-godišnja žena koja je bila udata, s dvoje djece, je izjavila: "Neću nužno dobiti rak dojke, ali ako ga tamoxifen može spriječiti, bila bih spremna uzimati ga. Imam malu djecu o kojoj moram brinuti. Počela bih ga uzimati, ali razmišljam i o nuspojavama. " 47-godišnja udata žena bez djece je imala drukčiji pristup: "Dolazim iz obitelji ljudi koji ne uzimaju tablete i koji definitivno ne uzimaju tablete iz prevencije". "Prevladavaju osjećaji straha i anksioznosti zbog nuspojava.", navodi se u izjavi.

Istraživani su i osjećaji straha, tjeskobe i poricanja; jedna žena je izjavila: "Uvijek sam se osjećala ... kao da ću razviti rak dojke, imala sam 8 godina kada je umrla [moja majka] ... Vrlo je teško razmišljati da ću ga dobiti, i nije bitno što radim, to je napisanu u zvijezdama ... to je moja sudbina. Dakle, što bi onda bila smisao bilo koje prevencije raka? " Istraživači su napisali: "Žene su imale veću vjerojatnost uzeti tamoksifen ako su imale djecu jer smanjenje rizika znači da će dulje biti zdravije, a time i sposobnije se brinuti za svoje obitelji".

Tek jedna od 7 žena s rizikom za rak dojke preventivno uzima tamoksifen

"Žene preispituju rizike i prednosti preventivnih terapija u kontekstu drugih obveza i prioriteta, uključujući njihovu obitelj i djecu. Poticanje žena da raspravljaju o svojim uvjerenjima i percepciji o preventivnim terapijama kod konzultacija može pomoći u pružanju podrške informiranom odlučivanju". zaključili su.

Ograničenja studije su uključivala oslanjanje na točnost samoizvješćivanja i rizik za pristranost odabira u odgovoru. Istraživači su izjavili da su intervali pouzdanosti bili široki za vezu između djece i tamoksifena. U nekim centrima se moglo raspravljati o liječenju raloksifenom, iako je tamoksifen najrašireniji lijek. Također, neke žene možda nisu donijele konačnu odluku o početku liječenja prije 3-mjesečnog intervjua, napisali su istraživači.

 

Breast Cancer Res Treat. Objavljeno online, 2018.g.

Povezane teme

  Novosti - Sve