Datum zadnje izmjene: 01. 05. 2022.

Žene koje su koristile marihuanu tijekom trudnoće bile su pod povećanim rizikom za štetne neonatalne ishode, na temelju podataka iz meta-analize gotovo 60.000 osoba.

Zlouporaba marihuane i dalje je glavni poremećaj uporabe supstanci, a studije prenatalnog korištenja marihuane pokazuju prevalenciju od čak 22% u cijelom svijetu, napisao je Greg J. Marchand, MD, s Instituta za minimalno invazivnu kirurgiju Marchand, Mesa, Ariz., i njegovi kolege.

"Prevalencija upotrebe marihuane tijekom trudnoće može nastaviti rasti, s obzirom na to da postoji sugerirana povezanost između legalizirane rekreacijske marihuane i povećane uporabe u prenatalnom i postporođajnom razdoblju", napisali su. "Zanimljivo je da 34% do 60% osoba koje koriste marihuanu nastavljaju koristiti marihuanu tijekom trudnoće", a mnoge žene navode uvjerenje da je marihuana sigurna za korištenje tijekom trudnoće, istaknuli su.

Kanabinoidni receptori prisutni su u fetusa koji se razvija do početka drugog tromjesečja, a izloženost egzogenim kanabinoidima može biti povezana s promjenama u prefrontalnom korteksu, uključujući razvoj i funkciju, rekli su istraživači. Međutim, prethodne studije o povezanosti upotrebe marihuane u trudnica i loših neonatalnih ishoda bile su nedosljedne, dodaju.

U studiji objavljenoj u JAMA Network Open, znanstvenici su identificirali 16 intervencijskih i opservacijskih studija uključujući 59.138 pacijenata; svaka studija uključivala je trudnice koje su bile izložene marihuani, u usporedbi s onima koje nisu bile izložene marihuani, zajedno s neonatalnim ishodima. Odabir podataka uključivao je studije objavljene do 16. kolovoza 2021., a 10 studija objavljeno je 2015. ili kasnije.

Uporaba marihuane tijekom trudnoće povećava rizik za štetne neonatalne ishode

Sveukupno, rizik za sedam štetnih neonatalnih ishoda značajno je povećan među ženama koje su bile izložene marihuani tijekom trudnoće, u usporedbi s onima koje nisu bile izložene. Istraživači su identificirali povećani rizik za porođajnu težinu manju od 2500 g, prijevremeni porod i prijem u NICU / intenzivnu jedinicu neonatalne skrbi. Osim toga, otkrili su značajne razlike u srednjoj porođajnoj težini, Apgar rezultatu u 1 minuti i opsegu glave dojenčadi između žena koje su koristile marihuanu tijekom trudnoće i onih koje nisu.

Rezultati studije bili su ograničeni s nekoliko čimbenika, uključujući procjenu samo kohortnih studija, koje bi mogle patiti od pristranosti s obzirom na njihov retrospektivni dizajn, istaknuli su istraživači. Ostala ograničenja uključivala su oslanjanje na samoizvješća, nemogućnost prilagodbe zajedničkoj izloženosti duhanu i marihuani i nedostatak diferencijacije između razina uporabe i između različitih vrsta gutanja marihuane, dodali su.

Međutim, rezultati podupiru povezanost između upotrebe marihuane i štetnih neonatalnih ishoda, a znanstvenici su preporučili dodatne studije ishoda i majki i novorođenčadi povezanih s izloženošću marihuani. "S obzirom na sve veću legalizaciju i uporabu marihuane u cijelom svijetu, podizanje svijesti i educiranje pacijenata o ovim štetnim ishodima može pomoći u poboljšanju zdravlja novorođenčadi", zaključili su.

 

JAMA Network Open, 2022.

Povezane teme

  Novosti - Sve