Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Nova studija dodaje dokaz da majčina izloženost zagađenju zraka tijekom trudnoće može biti faktor u razvoju autizma u djece.

Istraživači su otkrili da su djeca rođena u trudnica koje su bile izložene finim česticama u zraku tijekom trećeg tromjesečja imala veći rizik za autizam.

Rezultati su objavljeni u časopisu "Environmental Health Perspectives".

"Naši podaci dodaju dodatnu značajnu potporu hipotezi da majčinska izloženost zagađenju zraka pridonosi riziku od poremećaja autističnog spektra", rekao je Marc Weisskopf, izvanredni profesor na okoliš i profesionalnu epidemiologije na Harvard School of Public Health i glavni autor studije. "Specifičnost naših nalaza za razdoblje trudnoće, osobito za treće tromjesečje, isključuje mnoga druga moguća objašnjenja ovih nalaza."

Studija se oslanja na podatke iz "Nurses Health Study II" i informacija iz američke Agencije za zaštitu okoliša. Istraživači su bili usmjereni na čestice onečišćenja zraka koje se sastoje od 2,5 um u promjeru ili manje. Otkrili su da je izloženost česticama ove veličine (promjera 2,5 um ili manje) tijekom trudnoće bila značajno povezana s autizmom. No, izlaganje istom onečišćenju prije i poslije trudnoće nije imalo istu povezanost s naknadnom dijagnozom autizma za dijete.

Najveći rizik pojave vezuje se za izloženost ovim česticama tijekom trećeg tromjesečja. Osim toga, autori su izvijestili da je bila mala povezanost između zagađenja zraka česticama većih veličina (one između 2,5 um i 10 um) i autizma.

"Dokazi za ulogu majčinske izloženosti onečišćenju zraka povećava rizik od poremećaja autističnog spektra postaju vrlo jaki", rekao je Weisskopf. "To ne samo da nam daje važan uvid u porijeklo spektra poremećaja autizma, ali ova izloženost se može modificirati pa se otvaraju vrata za razmišljanje o mogućim preventivnim mjerama."

 

Ključne točke:

 

  • Izloženost određenom onečišćenju zraka tijekom trećeg tromjesečja trudnoće bila je povezana s povećanim rizikom od autizma.
  • Čestice onečišćenja zraka od 2,5 um ili manje u promjeru predstavljaju onečišćenje zraka najviše povezano s autizmom.

 

OB.GYN.netDr. Vesna Harni.
  Novosti - Sve