Datum zadnje izmjene: 26. 05. 2024.

Gotovo 100.000 sudionika, svi zdravstveni radnici, ispunjavali su upitnik o učestalosti prehrane svake četiri godine sa 130 pitanja koja se dotiču svih aspekata prehrane: Koliko često jedete banane, slaninu i maslinovo ulje? Sudionici su praćeni više od 20 godina, a ako su umrli, uzrok smrti je označen kao povezan s demencijom ili ne. Tijekom tog vremenskog okvira bilo je oko 38.000 smrtnih slučajeva, od čega 4.751 zbog demencije.

Autori pokazuju da su oni koji su izjavili da su konzumirali više maslinovog ulja imali manje šanse da umru od demencije - oko 50% manje ako usporedite one koji su izjavili da jedu više od 7 grama maslinovog ulja dnevno s onima koji su izjavili da ne jedu ništa.

Problem ove studijaisti je kao i kod svih istraživanja u okviru nutricionističke epidemiologije. Iz upitnika o učestalosti jela jasno je da su ljudi koji su konzumirali više maslinovog ulja također konzumirali manje crvenog mesa, više voća i povrća, više cjelovitih žitarica, više maslaca i manje margarina. U ovakvim studijama može biti jako teško sa sigurnošću znati je li maslinovo ulje zapravo korisno, a ne neki drugi sastojak u prehrani.

Naličje tog novčića predstavlja još jedan problem. Hrana koju jedete također je oznaka hrane koju ne jedete. Ljudi koji su jeli maslinovo ulje konzumirali su manje margarina, primjerice. U vrijeme ove studije margarin je još uvijek bio obogaćen trans-masnoćama, što sugerira prilično čvrsta baza dokaza. Dakle, možda nije da je maslinovo ulje posebno dobro za vas, već da je nešto drugo loše za vas. Drugim riječima, jednostavno dodavanje maslinovog ulja vašoj prehrani bez promjene bilo čega drugog možda neće učiniti ništa.

Drugi veliki problem sa studijama ove vrste je taj što ljudi ne konzumiraju hranu nasumično. Tip osobe koja jede puno maslinovog ulja jednostavno je drugačiji od tipa osobe koja to ne jede. Kao prvo, maslinovo ulje je skupo. Nije li zanimljivo da se hrana koja košta više novca povezuje s boljim zdravstvenim ishodima? Možda nije hrana; možda je to novac. U ovoj studiji nemamo podatke o prihodima kućanstva, ali možemo vidjeti da su oni koji su intenzivno konzumirali maslinovo ulje manje bili pušači i imali su više fizičke aktivnosti.

Sada, autori znaju ta ograničenja i daju sve od sebe da ih uzmu u obzir. U multivarijabilnim modelima, prilagođavaju se za druge stvari u prehrani, pa čak i za prihode, još uvijek nalaze značajnu iako oslabljenu povezanost koja pokazuje zaštitni učinak maslinovog ulja na smrt uzrokovanu demencijom. No ipak — prilagodba nikad nije savršena, a mala veličina učinka ovdje može biti posljedica zaostalog zbunjivanja.

Ovo je nutricionistička epidemiologija koja se ne može zaobići. Objavljeno 2018. godine, istraživači u Španjolskoj nasumično su odabrali oko 7.500 sudionika da dobiju litru maslinovog ulja jednom tjedno naspram miješanih orašastih plodova naspram malih neprehrambenih darova. Ideja je da ako imate maslinovog ulja, više ćete ga koristiti.

Ljudi kojima je nasumično dodijeljeno maslinovo ulje imali su 30% nižu stopu kardiovaskularnih događaja. Sekundarna analiza ove studije pokazala je da je stopa razvoja blagog kognitivnog oštećenja bila 65% niža u onih koji su nasumično raspoređeni u maslinovo ulje. To je impresivan rezultat.

 

          

 It Would Be Nice if Olive Oil Really Did Prevent  Dementia - Medscape - May 07, 2024.

Dr. Vesna Harni

Povezane teme