Datum zadnje izmjene: 14. 02. 2020.

Starije žene s visokom razinom anksioznosti imaju veću vjerojatnost za lošije stanje kostiju, navodi se u studiji. Istraživači su ispitivali stupanj anksioznosti i mineralnu gustoću kostiju kod 192 žene u postmenopauzi. One s najmanjim stupnjem anksioznosti su imale 20% rizik koštanih prijeloma tijekom 10 godina, dok je kod žena s najvišim stupnjem anksioznosti ovaj rizik iznosio 25%, pokazalo je istraživanje. 

"Veće razine anksioznosti su bile nezavisne od ostalih čimbenika povezanih s niskom mineralnom gustoćom kosti i višim rizikom prijeloma", rekao je dr. Antonino Catalano iz Sveučilišne bolnice Messina u Italiji. "Naši nalazi ukazuju na mogući novi klinički čimbenik rizika za osteoporozu koji bi pomogao u probiru kod žena kojima prijeti fraktura", rekao je Catalano. 

Većina prethodnih istraživanja veze između osteoporoze i poremećaja raspoloženja je bila usmjerena na to da li stanjenje kostiju ili fraktura mogu pridonijeti mentalnim problemima kao što je depresija, objavili su istraživači online u "Menopause". Neka prethodna istraživanja također su povezivala anksiozne poremećaje s povećanim rizikom od osteoporoze. Žene u trenutnoj studiji su bile prosječno 68 godina starosti i prošle kroz menopauzu oko dva desetljeća ranije. 

Upitnici koji su procjenjivali razinu anksioznosti su obuhvatili niz emocija, uključujući napetost, strah i nemir, kao i fizičke simptome kao što su nesanica, probavni problemi, problemi s disanjem i glavobolje. 

Čini se da je stupanj anksioznosti pod utjecajem dobi, starosti u menopauzi, godinama od menopauze i depresivnim simptomima. Sveukupno je 150 sudionica (78%) već imalo bar jedan prijelom, a 87, ili gotovo polovica, je imalo roditelja koji je imao prijelom kuka.

Za žene s najnižom razinom anksioznosti, 10-godišnji rizik od prijeloma kuka je bio oko 7,2%, u usporedbi s 9,3% kod žena s najvišom razinom anksioznosti.

Anksioznost i rizik prijeloma kostiju u postmenopauzalnih žena

Studija nije bila kontrolirani pokus koji bi dokazao da li ili kako anksioznost može izravno pogoršati osteoporozu ili uzrokovati prijelome. Također su isključene pacijentice s poviješću širokog raspona zdravstvenih problema i žene kojima su prethodno bili propisani lijekovima za poremećaje raspoloženja ili osteoporozu. 

Osim toga, iz studije nije jasno kako bi liječenje tjeskobe lijekovima ili psihoterapijom moglo utjecati na rizik od osteoporoze ili fraktura.


 

IZVOR: https://bit.ly/2HJ1KHT
Menopause 2018.


 

Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve