Datum zadnje izmjene: 06. 04. 2024.

Korištenje vaginalnih antimikotika tijekom prvog tromjesečja nije povezano s povećanim rizikom od pobačaja, kažu istraživači u Izraelu. 

Prethodna studija ukazuje na povezanost klotrimazola i mikonazola, široko korištenog za liječenje vulvovaginalne kandidijaze, i rizika od pobačaja, napomenula je dr. Amalia Levy iz Zavoda za javno zdravstvo u Beer-Shevi i suradnicima. 

Kao što je objavljeno 3. ožujka u znanstvenom časopoisu za ginekologe American Journal of Obstetrics and Gynecology, tim je analizirao podatke od 65.457 trudnoća između 2003. i 2009. godine, od čega je 90% završilo s porođajem i 10% s pobačajem. Prosječna starost majke je iznosila oko 29 godina. 

Sveukupno je 3.246 (5%) trudnoća bilo izloženo tijekom prvog tromjesečja bilo klotrimazolu (4.2%) ili mikonazolu (1%). 

"Nismo pronašli značajnu povezanost između izloženosti klotrimazolu ili mikonazolu i spontanih pobačaja", rekla je dr. Levy. "Ti rezultati su potvrđeni naprednim biostatističkim alatima". 

Omjer rizika za ukupnu izloženost je bio 1a11 nakon prilagodbe za majčinu dob, hipotireoidizam, pretilost, dijabetes, stanje hiperkoagulacije, bolesti maternice, prisutnost intrauterinog kontracepcijskog umetka, povijest ponavljajućih pobačaja, IVF postupke, upalne bolesti i etničku pripadnost. 

U sekundarnoj analizi se 4,565 trudnoća izloženih vaginalnim antimikoticima podudaralo s 18,256 trudnoća bez terapije. Nadalje, 3,612 trudnoća izloženih klotrimazolu i 1,226 trudnoća izloženih mikonazolu su bile podudarne s 14,445 i 4,904 trudnoća bez terapije. 

Pobačaji nisu bili povezani s nekom od izloženosti: rizik za pobačaj je bio 16% veći za ukupnu izloženost; 14% veći pri uporabi klotrimazola i 29% veći kod uporabe mikonazola; bez statističke značajnosti. 

Dr. Mara Rosner, asistentica u Odjelu za opstetriciju i ginekologiju u NYU Langone Health u New Yorku, je izjavila: "Ovo je dobro osmišljeno istraživanje koje potvrđuje da uporaba antimikotika u ranoj trudnoći nije povezana s povećanim rizikom za spontanipobačaj." 

"Moja opća preporuka svakoj trudnici, posebice u prvom tromjesečju, je izbjegavanje nepotrebnih lijekova", rekla je. "Stoga, kod ženakojima je dijagnosticirana infekcijagljivicama ali su asimptomatske, nisam za liječenje". 
 

Antimikotici vjerojatno ne povećavaju rizik od pobačaja

"Međutim," dodala je, "ako pacijentica ima simptome preporučujem antimikotike bez iznimke, a ova studija to podupire".

 

IZVOR: http://bit.ly/2pvqHj0
Am J Obstet Gynecol 2018.

Povezane teme

  Novosti - Sve