Datum zadnje izmjene: 22. 11. 2021.

Gubitak sna samo od sat i pol tijekom noći dovodi do povišenog sistoličkog krvnog tlaka u žena, pokazuje malo kliničko ispitivanje.

Randomizirano unakrsno ispitivanje obuhvatilo je metabolički zdrave žene u premenopauzi i postmenopauzi, koje nisu bile pretile na temelju indeksa tjelesne mase /BMI body mass index, a imale su najmanje jednog člana obitelji prvog stupnja s kardiovaskularnim bolestima ili faktorima rizika za kardiovaskularne bolesti poput pretilosti ili dijabetesa tipa 2. Sudionice su obično dovoljna dugo spavale, između 7-9 sati po noći, na temelju osnovne aktigrafije i dnevnika spavanja.

Tijekom ispitivanja sve su žene prošle kroz 6 tjedana uobičajenog sna, kao i 6 tjedana ograničenja sna / kašnjenje uobičajenog vremena za spavanje za 1,5 sat po noći, te uobičajeno vrijeme buđenja, odvojene razdobljem normaliziranja od 6 tjedana. Sudionice su praćene aktigrafijom te su vodile dnevnik sna i imale su tjedno mjerenja krvnog tlaka u mirovanju u klinici i ambulantno praćenje krvnog tlaka tijekom 6. tjedna svake faze.

Prosječni 24-satni sistolički krvni tlak porastao je sa 105,3 mm Hg tijekom posljednjeg tjedna uobičajene faze sna na 108,3 mm Hg tijekom posljednjeg tjedna faze ograničenja sna, izvještavaju autori u časopisu Hypertension.

Slično, srednji 24-satni arterijski tlak povećan je sa 78,7 mm Hg tijekom posljednjeg tjedna faze uobičajenog sna na 80,8 mm Hg tijekom posljednjeg tjedna faze ograničavanja sna.

"Naše kontinuirano praćenje krvnog tlaka pokazalo je porast krvnog tlaka nakon kratkog razdoblja u usporedbi s odgovarajućim snom", rekla je autorica studije Marie-Pierre St-Onge, izvanredna profesorica i ravnateljica Centra za izvrsnost spavanja na Medicinskom centru Sveučilišta Columbia u New Yorku Grad.

"Neka istraživanja ukazuju da kratki san pojačava simpatički živčani sustav i snižava parasimpatički živčani sustav što bi moglo potaknuti porast krvnog tlaka", izjavila je St-Onge.

Prethodni podaci iz zdravstvene studije medicinskih sestara ukazuju na to da je kratki san snažnije povezan s hipertenzijom u žena u menopauzi u odnosu na žene u postmenopauzi, rekla je St-Onge. Neka istraživanja također pokazuju jače povezanosti kod žena nego muškaraca, ali potrebno je više studija koje procjenjuju spolne razlike u zdravstvenim ishodima kao odgovor na ograničenje sna.

Blago ograničenje sna povezano s povišenim sistoličkim krvnim tlakom u žena

U ovoj studiji, prosječna dob sudionica bila je 37 godina, s prosječnom starosti od 30 godina među ženama u premenopauzi i 56 godina u žena u postmenopauzi.

Prosječan BMI iznosio je 25,4, s 38% sudionika u kategoriji prekomjerne težine i 11% u kategoriji pretilosti.

Nagib promjene srednjeg sistoličkog krvnog tlaka u mirovanju izmjerenog u klinici bio je 1,01 mmHg veći tijekom faze ograničavanja sna među ženama u menopauzi, pokazalo je također istraživanje.

"Važno je napomenuti da se sistolički krvni tlak u uredu smanjivao s vremenom, ali to je bilo izraženije u odgovarajućim uvjetima spavanja nego u uvjetima ograničenog sna", rekla je St-Onge.

Moguće je da je bi poticanje sudionica na održavanje dosljednih rasporeda spavanja i stabiliziranje vremena spavanja dovelo do poboljšanog cirkadijalnog poravnanja, što bi moglo poboljšati krvni tlak, što je otežano u uvjetima kratkog sna, dodala je St-Onge.

Potrebno je više kliničkih ispitivanja u žena u postmenopauzi, s obzirom na njihov povećani rizik i od hipertenzije i poremećaja spavanja, napominje istraživački tim.

Poruka za liječnike je da skup dokaza u literaturi snažno ukazuje da su vrijeme i kvaliteta sna temeljne odrednice zdravlja te ih stoga treba uzeti u obzir pri procjeni rizika za pacijenta", rekao je Jose Ordovas, direktor laboratorija za prehranu i genomiku pri USDA-Human Nutrition Research Center on Aging na Sveučilištu Tufts u Bostonu.

"Normalizacija sna trebala bi biti dio preventivnih i terapijskih strategija koje će utjecati na širok raspon tjelesnih i mentalnih poremećaja", rekao je Ordovas, koji nije bio uključen u studiju.

SOURCE: https://bit.ly/3tFpG7z

Hypertension, online 2021.

 

dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve