Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Oko četvrtine žena s gustim dojkama su u intervalu visokog rizika za rak pa dodatne ili alternativne metode probira za sve takve žene nisu opravdane, navodi se u izvješću objavljenom online u časopisu "Annals of Internal Medicine".

Dvadeset i jedna država trenutno ima neku vrstu određivanja gustoće dojke, a većina zahtijeva da žene budu obaviještene ako su njihove grudi heterogene ili izrazito guste na probiru digitalnom mamografijom, te savjetuju da se razmotri potreba za dodatnim slikama sa pružateljima njihovih zdravstvenih usluga.

Za procjenu objektivnog rizika od raka kod žena s gustim dojkama istraživači su analizirali 831,455 digitalnih skrining mamografija koje su izvođene od siječnja 2002. do listopada 2011. godine na 365,426 žena diljem zemlje starosne dobi od 40 do 74 godina, čija medicinska dokumentacija uključuje kompletne demografske podatke i informacije o zdravlju grudi.

Sveukupno, 47% sudionica studije je imalo izuzetno guste i heterogeno guste grudi. Ukupno je kod 2,696 tih žena dijagnosticiran invazivni rak dojke u roku od 1 godine nakon mamografije, pokazuju rezultati Dr. Karle Kerlikowske, University of California, San Francisco i San Francisco Veterans Affairs Medical Center, i njezinih suradnika.

Istraživači su promatrali stope intervala raka veće od jednog slučaja na 1,000 mamografija kod 24% žena u dobi od 40 do 74 godina s gustim dojkama. Rizik na 5 godina je kategoriziran kao nizak, u prosjeku za 51,0% kod onih s heterogeno gustim dojkama i 52,5% kod onih s izrazito gustim dojkama, uz interval stope raka od 0,58 - 0,63 i 0,72 - 0,89 slučaja na 1,000 mamografija.

Gustoća dojke sama po sebi nije dobar pokazatelj intervala rizika od raka. Ostali faktori, kao što su dob pacijentice, rasa i nacionalnost, kao i obiteljska povijest bi trebali biti u kombinaciji s gustoćom dojke kako bi se utvrdilo jesu li potrebne dodatne ili alternativne pretrage, napisali su istražitelji.

"Digitalna mamografija ima dovoljno visoku detektabilnost za otkrivanje raka dojke i razumno nisku stopu lažno pozitivnih rezultata za rutinsku uporabu, čak i među ženama s gustim dojkama," napisali su Dr. Kerlikowske i njezini suradnici.

Istraživanje je financirano prvenstveno od strane Nacionalnog instituta za rak, kao i mnogih državnih javnozdravstvenih službi i registara za rak.

 

Ann Intern Med 2015 May 18 [DOI: 10,7326 / M14-1465]:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve