Datum zadnje izmjene: 04. 08. 2020.

Prema američkom istraživanju, žene u dobi 75 i više godina koje su informirane o mamografiji manje je vjerojatno da će se pregledati u narednih 18 mjeseci.

Istraživači su analizirali odluke o mamografskom probiru raka dojke u 546 žena starosne dobi između 75 do 89 godina bez karcinoma dojke ili demencije, a  koje su imale rendgenski probir tijekom prethodnih 6 mjeseci do dvije godine. Prije posjete obiteljskom liječniku, kliničari su detaljno obrazloženje mamografskog pregleda i njegovog značenja pružili  u slučaju283 žene, dok su ostale žene dobile letak na kućnu adresu. Tijekom 18 mjeseci praćenja, u skupini žena koje su dobile detaljna obrazloženja o probirnoj mamografiji javile su se 16% manje na opisani pregled u odnosu na žene koje su informirane putem letka (51.3% prema 60.4% u kontrolnoj skupini).

Sve više smjernica ne preporučuje mamografski probir za žene u dobi od 75 i više godina s niskim prosječnim rizikom od karcinoma dojke jer mogućnost štete vjerojatno nadmašuje korist, izjavila je koautorica studije dr. Mara Schonberg s Medicinskog fakulteta Harvard i Medicinskog centra Deaconess Beth Israel u Bostonu. "Nalazi istraživanja ukazujj da žene starije od 75 godina informirane o prednostima i štetama probira, u manjem postotku odabiru pregled", rekla je dr. Schonberg.

"Žene u dobi od 75 i više godina, dobrog zdravlja i visokog rizika za rak dojke, imaju i dalje korist od mamografije", dodala je dr. Schonberg. "Bez obzira na to, svim starijim ženama treba omogućiti priliku da donesu informiranu odluku o tome hoće li i dalje nastaviti mamografiju na temelju realnog razumijevanja nesigurne šanse za korist i stvarne šanse za štetu."

Iako je probirna mamografija povezana s 20% -tnim smanjenjem smrtnosti od raka dojke u žena starih 40 do 74 godine, utjecaj na smrtnost žena starih 75 i više godina je nepoznat jer klinička ispitivanja do danas nisu uključivala te žene, napominju istraživači u JAMA Internal Medicine.

Mamografski probir može potrajati više od desetljeća da bi se spriječio smrtni slučaj kod žena u dobi od 50 do 74 godine, napominje studijski tim. U prosjeku je potrebno oko 10.7 godina da se spriječi jedna smrt od raka dojke u 1,000 žena ove dobi koje su imale mamografiju. No, žene koje obave mamografiju mogu odmah osjetiti nelagodu, uključujući anksioznost zbog lažno pozitivnih rezultata kao i predijagnosticiranja i pretjerane obrade.

Žene u studiji u prosjeku su imale 79.8 godina, većina su bile bjelkinje i visoko obrazovane. Nešto više od jedne trećine imalo je manje od 10 godina očekivanog životnog vijeka. U usporedbi sa njihovim stajalištima prije i nakon pregleda, vjerojatnije je da će žene koje su dobile savjet kod odlučivanja odbiti mamografiju naspram kontrolne skupine (24,5% naspram 15,3%).

Žene koje su dobile pomoć za donošenje odluke također su imale više znanja o prednostima i štetama probira te su vodile dokumentiranu raspravu o mamografiji s obiteljskim liječnikom. Skoro sve žene (94.9%) koje su dobile pomoć u odluci, rekle su da bi je preporučile drugim pacijenticama.

Jedno ograničenje studije je da istraživači nisu prikupili podatke o tome kako je informiranje pacijentica utjecalo na duljinu posjeta.

Koncepcija kako dob i životni vijek oblikuju relativne koristi i štete mamografije može biti teška za žene čak i kad dobiju pomoć u odluci, rekla je dr. Joann Elmore sa Medicinskog fakulteta David Geffen Sveučilišta Kalifornija u Los Angelesu.

Informiranost o mamografiji snižava stopu probira kod starijih žena

"Pomoć kod odlučivanja zapravo može dovesti do porasta broja žena koje traže mamografske preglede jer se ženama daje mnogo više informacija nego što su ikada prije imale, a mogu, pogrešno, pretpostaviti da će imati koristi od pregleda", rekla je dr. Elmore.

Na odluku žena o probiru utječu i njihova obrazovna pozadina, socioekonomski status, status medicinskog osiguranja, vršnjakinje i kulturno podrijetlo, rekla je dr. Elmore. Ipak pomoć pri odlučivanju može pomoći nekim ženama da donesu bolje odluke za svoje posebne okolnosti.

Budući da žene trebaju znati da postoje rizici za bilo koji, čak i preventivni pregled poput mamografije, dobra, temeljna pomoć u odlučivanju je korisna..

 

IZVOR: https://bit.ly/2KWp7S5 i https://bit.ly/3fcIXGC

JAMA Interna medicina, online 2020.

 

Dr. med. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve