Datum zadnje izmjene: 25. 02. 2020.

Studija iz Ujedinjenog Kraljevstva pokazuje da su rjeđi pozivi za sumnjive nalaze probirne mamografije povezani s višim stopama raka dojki otkrivenih između poziva te su povezani s lošijom prognozom nego otkriveni karcinomi na probiru.Studija daje dokaze o potencijalnoj važnosti utvrđivanja minimalne razine poziva za programe probira raka dojke, kažu istraživači.

Pozivanje žena natrag na dodatna ispitivanja nakon što postoje sumnjivi nalazi mamografije pomaže u zaštiti od invazivnih karcinoma dojke, ali nosi troškove, uključujući anksioznost za pacijenta i dodatne zdravstvene izdatke, objavilli su u časopisu Radiology dr. Elizabeth Burnside s kolegama sa Sveučilišta Wisconsin u Madisonu u Velikoj Britaniji. Ujedinjeno Kraljevstvo je predložilo maksimalnu stopu ponovnih poziva manje 7% za prvi (ili prevalentni) probir pacijentica i manje od 5% za kasniji probir (za one u kojima postoje prethodni rezultati probira). No, ne postoji konsenzus o minimalnoj stopi poziva, ispod koje bi se propustili dodatni karcinomi.

Dr. Burnside i njeni kolege su dizajnirali studiju kako bi utvrdili je li niska razina poziva dovela do većeg broja karcinoma. Analizirali su otprilike 5,1 milijuna pregleda iz 84 U.K. centara za probir tijekom 36 mjeseci, s trogodišnjim praćenjem žena u dobi od 50 do 70 godina.U ovoj skupini je stopa poziva iznosila prosječno 4.56%, uz brzinu detekcije raka od 8.1 na 1,000 žena i procijenjenu stopu raka od 3.1 na 1.000 žena. Ukupni rezultati su pokazali "značajnu negativnu povezanost" između stope poziva i broja karcinoma, s otprilike jednim karcinomom za svaki dodatni 80 do 84 poziva. 

Analiza podgrupa je pokazala slične negativne korelacije kod žena u dobi od 50 do 54 godine, 60 do 64 godine i 65 do 69 godina, ali ne kod žena u dobi od 55 do 59 godina. Negativne korelacije su bile prisutne u oba slučaja i prevalentnim probirima.  Istraživanje je pokazalo "konzistentnu i statistički značajnu" povezanost između povećanja stope poziva i smanjenja broja karcinoma, napisali su istraživači. "Ovi nalazi postoje u većini dobnih skupina". 

Manje mamografija – više slučajeva raka dojke

"Postoji suglasnost da postoji maksimalni prag za poziv, iznad kojega se smanjuju prednosti mamografije u odnosu na dodatne štete, a studija pokazuje da postoji vjerojatno i minimalni prag poziva ispod kojeg se gube neke potencijalne prednosti mamografije." napisali su istraživači. Napisali su da je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdio određeni minimalni prag za stopu poziva i ocijenio utjecaj digitalne mamografije na odnos između stopa poziva i broja novonastalih karcinoma. 

Istraživanje također naglašava važnost prikupljanja sveobuhvatnih i točnih podataka o novonastalim karcinomima u nacionalnim programima probira.

 

IZVOR: http://bit.ly/2IoAaQL
Radiology 2019

 

 

Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve