Datum zadnje izmjene: 15. 11. 2023.

Više od 90% trudnica u maloj studiji u Indiani je imalo glifosat u urinu, a veće koncentracije su bile povezane s ranijim porođajima. Glifosat je aktivni sastojak Roundupa, najčešće korištenog herbicida u Sjedinjenim Američkim Državama i širom svijeta, napisali su u časopisu Environmental Health.

"Glifosat se često svakodnevno upotrebljava na većini usjeva... ali ne znamo ništa o izloženosti populacije", rekao je glavni autor Shahid Parvez, istraživač na Sveučilištu Indiana Fairbanks School of Public Health u Indianapolisu. "Došlo je do opsežne reakcije jer postoji velika zabrinutost zbog ove kemikalije", rekao je Parvez. Ne želimo izazvati nepotrebnu paniku, ali želimo razumijeti kako utječe na trudnoću i ljudsko zdravlje. Gotovo 300 milijuna funti Roundupa se primjenjuje u svim američkim farmama svake godine, s najvećom uporabom u Srednjem zapadu, napisali su Parvez i njegovi kolege.

Godine 2015. i 2016. su istraživači uključili 71 trudnicu u središnjoj Indijani i ispitivali ih o potrošnji hrane i pića, načinu života, stresu i mjestu gdje su živjeli. Žene su također dale dva uzorka urina i dva uzorka pitke vode iz svojih domova. Istraživači su testirali vodu i urin na glifosat i podijelili žene u četiri skupine bazirane na koncentraciji kemikalije u urinu. Sveukupno je 93% žena imalo detektiran glifosat u urinu tijekom trudnoće. One koji su živjele u ruralnim područjim su imale više razine od stanovnica predgrađa.

Žene koje su pile više od 12 g kofeiniziranog napitka dnevno su također imale veće koncentracije herbicida od ostalih. Međutim, niti jedan od uzoraka pitke vode nije detektirao glifosat. Svi, osim dva porođaja u ovoj studijskoj skupini, su bili su terminski, iako su istraživači ustanovili da su žene s više glifosata u urinu u prosjeku rađale ranije nego žene s manje ili bez. Nalaz herbicia nije bio povezan s ostalim pokazateljima rasta fetusa, kao što su porođajna težina ili opseg glave.

"Bilo je nevjerojatno da je glifosat bio tako često detektiran u uzorcima urina... ali bilo je ugodno iznenađenje da uzorci pitke vode nije bili pozitivni", rekao je Parvez. "Sada želimo saznati više o unosu hrane i okolišnim čimbenicima poput onečišćenog zraka". Istraživački tim je također bio iznenađen vezom između unosa kofeina i visoke razine glifosata u mokraći.

Učestalo izlaganje herbicidima skraćuje trudnoću

"To nam ima smisla jer postoji mnogo različitih prehrambenih proizvoda uvezenih iz jugoistočne Azije i Južne Amerike, ali ne znamo što sadrže", rekao je. "To ukazuje na potrebu razmišljanja o tim prehrambenim proizvodima, kao što su zrna kave i druga pića koja uvozimo."

Osim male veličine, studija je ograničena nedostatkom geografske i rasne raznolikosti. Više od 94% žena su bile bijele, a dolazile su iz devet županija koje su predstavljale mješavinu ruralnih, prigradskih i urbanih lokacija, napominju autori.

 

IZVOR: https://bit.ly/2pRrYlr
Environ Health 2018.


 

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve