Datum zadnje izmjene: 15. 11. 2023.

Teške alkoholičarke imaju povećani rizik od premenstrualnog sindroma (PMS), pokazalo je novo istraživanje.

"Zajedno s drugim istraživačima vjerujemo da alkohol povećava rizik PMS-a mijenjajući razinu hormona kao što je gonadotropin, tijekom menstrualnog ciklusa", rekao je dr. Bahi Takkouche, glavni autor studije. Do 40% žena u SAD-u ima barem umjereni PMS, dok su stope u velikim studijama bile u rasponu od 10% do 98%, priopćili su Takkouche i njegovi kolege online u "BMJ Open". Simptomi PMS-a uključuju promjene raspoloženja, osjetljivost grudi, umor, razdražljivost i depresiju.

Svjetska zdravstvena organizacija je 2014. godine upozorila da su žene ranjivije od muškaraca na alkoholne učinke. Neke studije su pokazale da žene koje piju alkohol imaju gori PMS od onih koji ne piju, napominju autori, dok drugi nisu pronašli vezu.

Takkouche. profesor preventivne medicine na Sveučilištu Santiago de Compostela u Španjolskoj, i kolege su analizirali 19 studija o alkoholu i PMS-u. Pronašli su da je rizik za PMS bio 45% veći kod žena koje su navele konzumaciju alkohola u usporedbi s onima koje ne piju, što su nazvali "umjerenim povećanjem". Žene koje su bile teške alkoholičarke - tj. koje su pile više od trenutno preporučenog jednog pića dnevno za žene (muškarcima je dopušteno dva) – imale su 79% veću vjerojatnost za PMS nego one koje nisu pile.

Sveukupno, napominju autori, 29% žena konzumira alkohol, dok su gotovo 6% teške alkoholičarke. U Europi 60% žena pije alkohol i oko 13% su teške alkoholičarke. Autori kažu da bi prestanak prekomjernog pijenja mogao spriječiti jedan od 12 slučajeva PMS-a u Europi.

Osim što uzrokuje određene simptome, PMS može biti povezan s drugim zdravstvenim problemima, napisali su Takkouche i kolege. "Postoji jedna američka studija, vrlo dobro dizajnirana, koja je ustanovila povećanje rizika od hipertenzije u žena koje su imale PMS, posebno u onih koje su bolovale od hipertenzije prije 40. godine života", napisao je Takkouche. Takkoucheov tim sada istražuje ulogu pušenja duhana i psiholoških čimbenika, uključujući stres, u PMS-u.

Povećana konzumacija alkohola može pogoršati PMS

Ovaj poremećaj trebao bi se uzeti ozbiljno kao i bilo koja druga bolest, kako kod žena koje pate od njega, tako i u zajednici zdravstvenih djelatnika koja djelomično zanemaruje ovaj sindrom i smatra ga samo društvenom konstrukcijom.

 

IZVOR: http://bit.ly/2HVHyEu
BMJ Open 2018.g.


 

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve