Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Upotreba alkohola povezana je s oko 3.5% svih smrti od raka u SAD, navodi se u studiji koja je obradila podatke za 2009. godinu, a objavljena je 14.2.2013. u American Journal of Public Health.

"Ovo je prvo sveobuhvatno istraživanje o smrti od raka povezanih s alkoholom još od 1978. Tada se oko 3% raka povezivalo s konzumacijom alkohola, tako da je očito problem sve veći", kaže dr. David Nelson s Nacionalnog instituta za rak u Bethesdi, Maryland.

"Naše istraživanje pokazuje da smo malo učinili u smanjivanju smrti od raka koje povezujemo s alkoholom", rekao je dr. Nelson.

Što više ljudi pije alkohol, to je veći rizik smrti od raka povezanog s alkoholom, ali za sada ne znamo koja je to količina alkohola koja uzrokuje rak. Smatra se da polovina do dvije trećine raka povezanog s alkoholom nastaje kod osoba koje dnevno koriste oko 40 g alkohola ili više od toga (najmanje 3 pića). Međutim, oko trećine raka povezanog s alkoholom javlja se kod osoba koje konzumiraju 20 g alkohola dnevno ili manje (manje od 1.5 pića).

Većina vrsta raka povezanih s konzumacijom alkohola u žena odnosi se na rak dojke, a u muškaraca na rak gornjih dišnih putova i jednjaka.

Dr. Nelson i suradnici svoje su procjene temeljili na rezultatima meta analiza objavljenih od 2000. godine i podacima o konzumaciji alkohola u odraslih (2009. Alcohol Epidemiologic Data System, 2009. Behavioral Risk Factor Surveillance System i 2009.–2010 .National Alcohol Survey).

"Za većinu osoba koje piju alkohol, smanjivanjem upotrebe alkohola poboljšat će se njihovo zdravlje na mnoge načine, a također i smanjiti rizik za rak." Problem je u Europi još veći. Posljednje istraživanje pokazalo je da alkohol sudjeluje u oko 10% incidencije raka u muškaraca i 3% u žena (BMJ. 2011;342:d1584).
Smanjenje konzumacije alkohola "važna je i podcijenjena metoda prevencije raka", napisali su dr. Nelson i kolege.

Dapače, novije istraživanje (Sci Transl Med. 2012;4:127rv4) pokazalo je da je alkohol osmi najčešći uzrok raka u SAD, nakon pušenja (uzrok 33% svega raka), prekomjerne tjelesne težine/pretilosti (uzrok 20% raka), prehrane, nedovoljne tjelesne aktivnosti, zanimanja, virusa i obiteljske anamneze (svaki uzrokuje oko 5% raka).

Analizirano je 7 vrsta raka (usna šupljina i ždrijelo, grkljan, jednjak, jetra, kolon, rektum, dojka) koje su uzročno povezane s alkoholom, prema mišljenju ekspertnih tijela kao što je Međunarodna agencija za istraživanje raka (International Agency for Research on Cancer).

Alkohol je bio povezan s 53-71% smrti od raka usne šupljine, ždrijela, grkljana i jednjaka u muškaraca i 56-66% smrti od raka dojke u žena.


Am J Public Health. 2013
 

Povezane teme

  Novosti - Sve