Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Prema smjernicama Američkog udruženja opstetričara i ginekologa (ACOG) objavljenima 21.3.2013. u časopisu Obstetrics & Gynecology, žena bi trebala roditi vaginalno, a izborni porođaj carskim rezom trebalo bi izbjegavati.

Cilj smjernica je smanjivanje strelovitog povećanja stope carskih rezova u SAD i davanje preporuka o izbjegavanju dovršenja porođaja po "zahtjevu trudnice" i radi pretpostavke da se radi o "velikom djetetu".

Prema dostupnim izvještajima, stopa carskih rezova u SAD veća je nego ikada, s više od 1.3 milijuna porođaja dovršenih kirurškim putem (32.9% svih porođaja) prema podacima za 2009. godinu.

Procjenjuje se da se 2.5% svih porođaja dovršava carskim rezom na izričiti zahtjev trudnice, a stopa carskih rezova koji se rade rano u terminu porođaja i bez medicinske indikacije (nakon navršenih 37 tjedana trudnoće), također je u porastu.

"Ukoliko nema indikacija za dovršenje porođaja carskim rezom niti od strane majke niti od strane fetusa, trebalo bi porod dovršiti vaginalno, pri čemu strah od porođajnih bolova nije indikacija za kirurški zahvat."

Iako elektivni carski rez ima manji rizik od hemoragije, on je ipak povezan s većim rizikom ozljeda mokraćnog mjehura, crijeva, dužim boravkom u bolnici, većom opasnošću od bolničkih infekcija i obolijevanja novorođenčeta od bolesti dišnog sustava. Stope poslijeporođajnih zdjeličnih bolova, seksualne disfunkcije, prolapsa zdjeličnih organa i depresije, za koje se neke žene nadaju da će ih izbjeći carskim rezom, ostale su nepromijenjene.

ACOG ističe da kirurški zahvat osobito treba izbjegavati u žena koje planiraju rađati nekoliko djece, jer je svaki kasniji carski rez povezan s povećanim rizikom komplikacija, kao što su placenta previja, placenta akreta, ruptura maternice i hitna histerektomija.

Čak i kada je carski rez indiciran, kliničari bi trebali pojačati napore da se kirurški zahvat učini nakon 39. tjedna trudnoće, osim ako se radi o preeklampsiji/eklampsiji, intrauterinom zastoju rasta fetusa, višeplodnoj trudnoći ili loše kontroliranom dijabetesu melitusu.

Prema stajalištima ACOG-a, sama sumnja da je dijete veliko (makrosomija) nije razlog za ranije dovršenje trudnoće izazivanjem porođaja (indukcijom) niti za carski rez. Zrelost fetalnih pluća nije valjan pokazatelj da se može dovršiti trudnoća, jer ostali organi mogu biti nezreli.

Upravo posljednji tjedni trudnoće mogu biti kritični! Djeca rođena s 37 i 38 tjedana imaju 2.3 i 1.4 puta veći rizik od neonatalne smrti u odnosu na djecu rođenu s 39 i 40 tjedana. Veći je i rizik komplikacija poput respiratornog distresa, pneumonije i drugih stanja koja zahtijevaju intenzivnu skrb.

Prema ACOG-u, smanjivanje broja porođaja učinjenih bez medicinske indikacije u ranom terminu porođaja i poboljšanje ishoda trudnoće moguće je postići uvođenjem čvrstog sustava unutrašnje kontrole u bolnicama (bolnička zabrana), politikom slobodnog odlučivanja liječnika (kliničar odbija učiniti zahvat protiv pravila struke) i edukacijskim programima, što bi smanjilo ovako veliki broj trudnoća dovršenih carskim rezom za oko 50%.

ACOG naglašava da odluka o vremenu dovršenja trudnoće treba biti donesena za svaku trudnicu ponaosob, uzimajući u obzir stanje i komplikacije od strane majke, fetusa i posteljice.


 

Medscape, objavljeno: 22.3.2013.

Povezane teme

  Novosti - Sve