Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Carski rez nosi veći rizik za žene od vaginalnog poroda, prema novim podacima iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Transfuzija krvi i boravak u jedinici intenzivnog liječenja su češći nakon prvog carskog reza nego nakon vaginalnog poroda ili ponovnog carskog reza, objavljeno je u članku u „National Vital Statistics Reports“.

Izvješće također pokazuje da je nakon prvog carskog reza, oko 90% žena imalo drugi carski rez.

Sally C Curtin, MA, iz Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku, Hyattsville, Maryland i kolege pregledali su podatke o maternalnom obolijevanju navedenom u rodnim listovima porođene djece tijekom 2013. godine u 41 državi i okrugu Washington. Podaci obuhvaćaju 90% svih rođenih u SAD-u te godine. Autori su svoju pozornost usmjerili na četiri uzroka obolijevanja majki: majčina transfuzija, ruptura maternice, neplanirana histerektomije i prijem u intenzivnu jedinicu liječenja.

Transfuzija krvi bila je najčešća od četiri istraživana uzroka obolijevanja, sa stopom od 280.4 na 100,000, nakon čega slijedi prijem u jedinicu intenzivne skrbi (154.8 na 100,000), neplanirana histerektomija (40.7) i ruptura maternice (26.1).

Žene koje su imale vaginalni porod bez prethodnog carskog reza imale su najnižu stopu za sva četiri uzroka obolijevanja rodilja.

Žene s prvim carskim rezom imale su najvišu stopu transfuzije (525.1 na 100,000) i prijem u intenzivnu skrb (383.1), dok su žene s ponovnim carskim rezom imale najvišu stopu rupture maternice (88.9 na 100,000) i neplaniranih histerektomija (143.1).

"Više stope pobola kod majke porođenih carskim rezom u usporedbi s vaginalnim porodom pronađene su za gotovo sve dobne skupine rodilja i za žene svih rasa / etniciteta", zabilježili su Curtin i kolege.

Žene s prethodnim carskim rezom koje su imale vaginalni porod općenito su imale manju stopu rizika za većinu uzroka obolijevanja, ali općeniti nedostatak kliničkih istraživanja koja bi povezala porod s većim morbiditetom u odnosu na planirani ponovni carski rez, osobito kad je u pitanju ruptura uterusa, vjerojatno su razlog tome što je kod ovih žena ruptura maternice sedam puta veća (495.4 na 100.000 u usporedbi s 65.6 na 100.000), kažu istraživači.

"Obolijevanje majki je rijetko, ali važno pitanje zdravstvenog stanja majke, koje je teško procijeniti većinom anketa," zaključuju autori. "Nedostaju istraživanja koja će ocijeniti valjanost rodnih listova kao izvora podataka. Nadamo se da će ovi rezultati uputiti poruku istraživačima i kliničarima, kao i predložiti načine istraživanja pomoću tih novih podataka."

 

National Vital Stat Rep. Published online, 2015.Dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve