Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Starije žene liječene nitrofurantoinom kod infekcije mokraćnog sustava (IMS) imaju veće stope neuspjeha liječenja od onih koji su primili prve linije drugih antibiotika, navode u studiji Namisha Singh, iz Odjela za nefrologiju, Western University, London , Ontario, Kanada, i kolege, objavljenoj online u „Canadian Medical Association Journal“.

"Kod nas se nitrofurantoin najčešće propisuje kao antibiotik za infekcije mokraćnog sustava u starijih žena, bez obzira na njihovu funkciju bubrega", komentirao je u priopćenju glavni autor dr Amit Garg, doktor znanosti. Dr. Garg je nefrolog na Odsjeku za medicinu sveučilišta Western.

"Kod tih pacijenata su lošiji rezultati liječenja s nitrofurantoinom u usporedbi s ostalim antibioticima, kao što je npr. ciprofloksacin. Međutim, to je općeniti podatak bez obzira na razinu funkcije bubrega pacijenta," dodao je.

Diljem svijeta liječnici napišu 25 milijuna recepata za nitrofurantoin godišnje. Antibiotik se prvenstveno eliminira putem glomerularne filtracije pa može djelovati subterapijski kod bolesnika sa smanjenom funkcijom bubrega. S godinama srednja glomerularna filtracija (EGFR) opada, pa tako više od 25%odraslih osoba u dobi od 65 godina i starijih ima smanjenu funkciju bubrega. Iako se u preporukama savjetuje ne koristiti nitrofurantoin kod bolesnika sa smanjenom funkcijom bubrega, ova način liječenja ostaje sporan zbog slabih dokaza.

Retrospektivna kohortna populacijska studija je rađena od lipnja 2002. do ožujka 2013. godine sa ženama prosječne dobi od 79 godina ili starijim u Ontario, Kanada. Istraživači su koristili šest povezanih zdravstvenih baza podataka za dobijanje podataka o bolesnicima. Uključeni bolesnici su imali su relativno malu srednju glomerularnu filtraciju (medijan 38 mL / min po 1,73 m2, n = 9223) ili relativno visoku srednjau glomerularnu filtraciju (medijan, 69 mL / min po m2 1,73; N = 182634). Ženama je propisan jedan od sljedećih antibiotika koji se koriste kao prva linija za nekomplicirane IMS: nitrofurantoin, ciprofloksacin, norfloksacin ili trimetoprim-sulfametoksazol.

Žene s niskom i visokom srednjom glomerularnom filtracijom su najčešće primile nitrofurantoin (40,5% i 38,7%).

Žene s niskom srednjom glomerularnom filtracijom koje su primale ciprofloksacin su imale manju vjerojatnost da će trebati drugi antibiotik ili ići u bolnicu u usporedbi s onima koje su primile nitrofurantoin.

Žene koje su primile norfloksacin su imale slične stope neuspjeha liječenja. Slični ali ne statistički značajni rezultati su ispali s trimetoprim-sulfametoksazolom.

 

 

Rezultati kod žena s relativno visokom srednjom glomerularnom filtracijom paralelni s onima s niskom srednjom glomerularnom filtracijom

Rezultati su ostali isti nakon prilagodbe za 11 potencijalnih ometajućih čimbenika. U detaljnijim analizama žena s niskom, srednjom i visokom funkcijom bubrega te s dostupnim vrijednostima kreatinina u serumu, one koji su primile ciprofloksacin ili norfloksacin su imale manju vjerojatnost da će trebati drugi antibiotik nego one u nitrofurantoin skupini.

Budući da su žene s niskom i visokom srednjom glomerularnom filtracijom imale slične stope neuspjeha liječenja s nitrofurantoinom, autori ističu da liječnici ne trebaju izbjegavati njegovu uporabu kod bolesnika sa smanjenom bubrežnom funkcijom. Umjesto toga, temeljeći se na odluci o drugim čimbenicima kao što je lokalna rezistencija ovo liječenje može biti opcija. Ovakav pristup bi moglo smanjiti pritisak na liječnike da propisuju fluorokinolone, za koje postoji određena zabrinutost zbog otpornosti bakterija.

 

 

 

CMAJ. Objavljeno online, 2015.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve