Datum zadnje izmjene: 06. 04. 2024.


Žene izložene najvećim koncentracijama poljoprivrednih pesticida u okrugu San Joaquin Valley u Kaliforniji, tijekom trudnoće su bile pod povećanim rizikom od prijevremenog porođaja i rađanja malih dojenčadi, otkrila je nova studija.

Najveći rizik su imale trudnice koje su živjele u blizini farmi koje su primjenjivale najveće koncentracije pesticida. Majke koje su živjele u neposrednoj blizini poljoprivrednih imanja koje koriste najveći postotak pesticida - prvih 1% - su imale 11% veću vjerojatnost prijevremenog porođaja i 20% veću vjerojatnost roditi dijete manje porođajne težine. Za većinu žena koje žive u blizini farmi koje se bave uzgojem voća, orašastih plodova i povrća postoji povećana vjerojatnost za porođaj djeteta niske porođajne težine i prijevremeni porod, pokazalo je istraživanje. Ispitivanje područja izloženih najvećim koncentracijama pesticida je pokazalo najveću opasnost za zdravlje fetusa.

"Mogu se identificirati mjesta s najvećim rizikom", izjavila je glavni autor Ashley Larsen, profesor na Bren School of Environmental Science i Management na Kalifornijskom sveučilištu, Santa Barbara.

"Nadamo se da ćemo moći utjecati na smanjenje rizika", rekla je. Larsen i njezin tim su analizirali podatke o porođajima za više od 500.000 porođaja u San Joaquin Valley između 1997. i 2011. godine s podacima o korištenju pesticida kako bi ispitali da li izloženost po trimestru i koncentracija pesticida utječu na porođajnu težinu i gestacijsku dob. San Joaquin Valley je najplodnija poljoprivredna regija u Kaliforniji.

Nova studija je pokazala da žene izložene gornjoj dozi pesticida u prvih 25% izloženosti u San Joaquin Valley rađaju bebe bez detektabilnih defekata. No, one u prvih 5% izloženosti imaju povećanje u rasponu od 5% do 9% štetnih ishoda, navodi se u izvješću "Nature Communications".

Larsen je izjavila da bi voljela da edukatori i kreatori politike surađuju s poljoprivrednicima kako bi se smanjile ekstremne koncentracije pesticida.

 

IZVOR: http://go.nature.com/2iJEEcX
Nature Comm. 2017.

  Novosti - Sve