Datum zadnje izmjene: 15. 11. 2023.

Bebe rođene od majki s gestacijskim dijabetesom su pod visokim rizikom od hipoglikemije i trebale bi biti pregledane u prvih 12 sati života, kažu istraživači.

"Neke smjernice preporučuju pregled sve novorođenčadi rođene u trudnoći komplicirane gestacijskim dijabetesom, dok drugi preporučuju pregled samo onih s abnormalnom porođajnom težinom ili inzulin-liječenim gestacijskom diabetes mellitusom", rekao je dr. Leon de Wit iz Sveučilišnog medicinskog centra Sveučilišta Utrecht u Nizozemska. U ovoj studiji pokazujemo da je niskorizična novorođenčad podjednako sklona hipoglikemiji kao i visokorizična. Kao što je objavljeno u znanstvenom časopisu  Diabetes Care, dr. de Wit i njegovi kolege su proučavali 506 novorođenčadi rođenih od majki s gestacijskim dijabetesom od 2013. do 2015. godine. Gestacijski dijabetes je bio kontroliran prehranom (77,5%) ili inzulinom (22,5%).

Neonatalne razine glukoze u krvi su mjerene 1, 3, 6, 12 i 24 sata nakon rođenja. Neonatalna hipoglikemija je definirana kao teška ako je razina glukoze u krvi bila manja od 36 mg / dL, a kao blaga ako je bila između 36 mg / dL i 47 mg / dL. Svejedno je li bolest majke bila pod kontrolom prehrane ili liječena inzulinom, stope blage hipoglikemije su bile slične (33% prema 35%, P = 0,66), kao i stope teške hipoglikemije (20% prema 21%).

Sveukupno, 17,2% novorođenčadi je bilo iznad 90. percentile za porođajnu težinu. Iako su ta djeca imala najveći rizik za hipoglikemiju, 78,6% novorođenih osoba s hipoglikemijom je imalo porođajnu težinu < 90. percentile. Više od 95% hipoglikemije se javilo u roku od 12 sati nakon rođenja.

"S obzirom na potencijalnu težinu štetnih učinaka neonatalne hipoglikemije u svjetlu relativno jednostavnog postupka i liječenja, predložili smo rutinski probir glukoze u krvi za neonatalnu hipoglikemiju unutar prvih 12 sati života kod sve novorođenčadi nakon gestacijskog dijabetesa melitusa, bez obzira na majčino korištenje inzulina ili neonatalnu porođajnu težinu", rekao je dr. de Wit.

Dr. Jeffrey Faig, direktor Programa endokrinih poremećaja u trudnoći u Lucile Packard Dječjoj bolnici Stanford u Kaliforniji, se složio s prijedlogom. "Sveukupno, rezultati ukazuju na to da je neonatalna hipoglikemija česta ako se majka liječi inzulinom ili je beba velika", izjavio je. Dr. Faig, koji nije sudjelovao u istraživanju, je istaknuo veliku studijsku populaciju, dodajući kako su nalazi "primjenjivi na široku populaciju". Primijetio je relativno visoku učestalost blage hipoglikemije kod zdrave dojenčadi nakon rođenja. "Bilo gdje, od 5-15% zdrave novorođenčadi ima blagu hipoglikemiju nakon rođenja, što znači da bi još jedna studija sa zdravom novorođenčadi pružila bolju perspektivu o značaju hipoglikemije u gestacijskom diabetes mellitusu". 

Gestacijski dijabetes povezan s hipoglikemijom i u niskorizične djece

Dr. de Wit je primijetio da "trenutne metode probira zahtijevaju dolazak u bolnicu i serijsko invazivno mjerenje. Postoji potreba za razvojem preciznih i neinvazivnih metoda kako bismo olakšali rutinski probir za neonatalnu hipoglikemiju".

 

IZVOR: https://bit.ly/2FffpW1
Diabetes Care 2018.

 

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve