Datum zadnje izmjene: 06. 04. 2024.


Žene koje dobiju veću tjelesnu težinu nakon prve trudnoće će imati veću vjerojatnost da će razviti gestacijski dijabetes tijekom sljedeće trudnoće, navodi norveška studija. "Važno je spriječiti gestacijski dijabetes jer je povezan s komplikacijama kod majki i beba tijekom rođenja, a troškovi zdravstvene zaštite majki s gestacijskim dijabetesom su 25 posto veći u usporedbi s ne-dijabetičarskim majkama", rekla je voditeljica istraživanja Linn Marie Sorbye, primalja i znanstvenica javnog zdravstva na Sveučilištu Bergen u Norveškoj.

Za sadašnju studiju su istraživači pregledali podatke od 24.198 majki u Norveškoj u prvoj i drugoj trudnoći između 2006. i 2014. godine. U usporedbi sa ženama čija se težina nije znatno promijenila nakon prve trudnoće, žene čiji je indeks tjelesne mase (BMI) porastao od dva puta do više od pet puta su imale veću vjerojatnosti za razvoj gestacijskog dijabetesa tijekom druge trudnoće, pronašla je studija. Sveukupno, bilo je 18 slučajeva gestacijskog dijabetesa na svakih 1.000 drugih trudnoća, navode istraživači u "PLOS Medicine".

Žene koje su mršave na početku trudnoće bi trebale dobiti 28 do 40 funti, a ženama koje imaju normalnu težinu se savjetuje da dobiju 25 do 35 funti, prema aktualnim preporukama SAD-a. Za žene s prekomjernom težinom preporučuje se dobiti od 15 do 25 funti, a pretile žene trebaju dobiti samo 11 do 20 funti. Za odraslu osobu koja nije trudna a visoka je 5 stopa 9 inča, dobivanje samo 10 funti je više nego dovoljno da dobije više od jedne BMI jedinice koja je prag u studiji za povećani rizik od gestacijskog dijabetesa.

Nešto više od jedne trećine žena u istraživanju je dobilo više od jedne BMI jedinice između početka svoje prve trudnoće i početka druge trudnoće. Uključene su žene koje nisu izgubile svu težinu nakon prve bebe, kao i žene koje su stekle dodatne kilograme između trudnoća. Žene koje su stekle do dvije BMI jedinice težine između trudnoća su imale dvostruko veći rizik za gestacijski dijabetes. Žene koje su stekle četiri BMI jedinice su imale pet puta veći rizik za gestacijski dijabetes.

"Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se točno utvrdilo kako promjene u težini, osobito u kratkom vremenskom razdoblju između trudnoća, imaju negativne metaboličke učinke u budućim trudnoćama", napisala je putem e-pošte dr. Jacinda Nicklas, istraživačica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Coloradu, koja nije bila uključena u studiju. Kraće razdoblje između trudnoća ne može dati ženama dovoljno vremena za gubljenje težine i povećava rizik od gestacijskog dijabetesa drugi put, rekla je dr. Sharleen O'Reilly istraživačica na University College Dublinu u Irskoj.

"Gubitak težine bi trebao biti mješavina zdrave prehrane i pojačane fizičke aktivnosti, a znamo da je to sve zajedno učinkovito u pomaganju ženama da izgube težinu nakon trudnoće", izjavila je O'Reilly.

 

IZVOR: http://bit.ly/2vllnDk
PLOS Med 2017.

  Novosti - Sve