Datum zadnje izmjene: 06. 04. 2024.

Djevojke koje su dobile prvu mjesečnicu s 11 godina ili mlađe imaju znatno veći rizik za razvoj gestacijskog dijabetesa tijekom trudnoće nego njihove prijateljice koje su dobile prvu menstruaciju u dobi od 13 godina, pokazala je populacijski bazirana kohortna studija iz Australije. Rezultati su objavljeni u online izdanju časopisa American Journal of Epidemiology

"Gestacijski dijabetes je sve češća komplikacija u trudnoći, a ima dugotrajne zdravstvene posljedice za majke i njihovu djecu", napisali su autori studije Danielle Schoenaker i Gita Mishra, doktor znanosti, sa Sveučilišta u Queenslandu, Herston, Australija.  "Našli smo da, u usporedbi sa ženama koje su imale svoju prvu menstruaciju u dobi od 13 godina, žene s menarhe prije ili u dobi od 11 godina imaju 51% veći rizik za gestacijski dijabetes, nakon analize rane životne dobi, reproduktivne dobi, uvjeta života i BMI," dodali su. "Probir žena na rizik od gestacijskog dijabetesa u ranoj životnoj dobi može omogućiti rani zdravstveni nadzor i intervenciju", istaknuli su. 

Svaka ranija godina menarhe povećava rizik od gestacijskog dijabetesa za 10%. Novi podaci su dobiveni iz Australian Longitudinal Study of Women's Health studije koja je uključila jedinke koje su rođene između 1973. i 1978. godine. 

Učinjeno je niz uzastopnih istraživanja tijekom vremena koristeći istu skupinu. Za ovu studiju su istraživači analizirali dob menarhe, a izvještaj je objavljen u drugom istraživanju, 2000. godine, kada su sudionice bile starosti između 22 i 27 godina. Srednja dob menarhe je bila 12,9 godina. Sveukupno su gđa Schoenaker i dr Mishra analizirali rezultate od 4749 žena koje su sudjelovale u istraživanju između 2000. i 2012. godine. 

U 12 godina praćenja su prve dijagnoze gestacijskog dijabetesa zabilježene kod 7,5% žena u skupini. Istraživači su temeljili incidenciju gestacijskog dijabetesa iz izvješća liječnika koji su dijagnosticirali gestacijski dijabetes između 2000. i 2012.g. U analizi su žene koje su imale svoju prvu menstruaciju u dobi od 11 ili mlađe imale 68% veći rizik za gestacijski dijabetes od onih koje su imale menarhe od 13 godina ili kasnije. Nakon uzimanja u obzir niz čimbenika rizika za gestacijski dijabetes, uključujući i sindrom policističnih jajnika, nuliparitet i razinu tjelesne aktivnosti, istraživači su uvidjeli da je rizik neznatno pao, a bio je, iako umjereno, smanjen prilagodbom za BMI. 

Doista, "za svaku godinu ranije menarhe, rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa je bio 10% veći... i nakon prilagodbe za sve relevantne ... faktore rizika", napisali su gđa Schoenaker i dr Mishra.

Rana pojava prve mjesečnice povećava rizik za gestacijski dijabetes

Pitajte o prvoj menstruaciji da biste prepoznali rizik za gestacijski dijabetes

Hormonalne promjene mogu objasniti vezu između vremena nastupa menarhe i rizika za gestacijski dijabetes koji se pojavljuje neovisno o BMI, napisali su. No, u Nurses 'Health Study II, povezanost između mlađe dobi menarhe i rizika za gestacijski dijabetes nije bila značajna nakon prilagodbe za BMI kod odraslih, istaknuli su znanstvenici. 

"Imajte na umu da su djevojke koje dobiju mjesečnicu ranije pod većim rizikom od prekomjerne težine ili pretilosti. Budući da je gojaznost snažan faktor rizika za razvoj gestacijskog dijabetesa, BMI može biti poveznica," napisali su. "Velik dio žena koji će razviti dijabetes tijekom trudnoće su prekomjerne tjelesne težine ili pretile pa edukacija onih s ranim početkom puberteta u svrhu kontrole tjelesne težinu prije trudnoće može pomoći u smanjenju rizika za gestacijski dijabetes", izjavila je je gđa Schoenaker sa Sveučilišta u Queenslandu. 

"Naši rezultati bi mogli potaknuti zdravstvene radnike da počnu postavljati pitanja ženama kada su imale prvu menstruaciju u cilju otkrivanja onih koji imaju povećani rizik za gestacijski dijabetes", dodala je.

 

Am J Epidemiol. Objavljeno on-line, 2017.

Povezane teme

  Novosti - Sve