Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Znanstvenici vjeruju da standardizacija pritiska primijenjenog tijekom mamografije može smanjiti bolnost koju žene osjete pri mamografiji, a bez štete po kvalitetu slike.

Sljedeći tjedan, znanstvenici planiraju predstaviti novi uređaj koji regulira količinu kompresije na dojke koja se primjenjuje tijekom mamografiju.Uređaj, kao i rezultati istraživanja podupiru svoj potencijal za kliničku uporabu, te će biti predstavljeni na godišnjem sastanku Radiološkog društva Sjeverne Amerike.

Premda je uređaj, koji znanstvenici smatraju malom nadogradnjom na postojeću mamografsku tehnologiju, ispitan u studiji 433 žena, prije uporabe u redovitoj kliničkoj praksi treba provesti dodatna istraživanja. U studiji, istraživači su nastojali pronaći odgovarajući iznos tlaka potrebnog za proizvodnju dobre slike, koja ne izazvati preveliku bolnost ženi.

U provedbi ispitivanja, znanstvenici su odlučili usredotočiti se na visinu tlaka koji se koristi, umjesto na iznos primijenjene sile tijekom mamografije, kao i da li koncentriranje na pritisak čini razliku u razini bolnosti. Sila je ukupni učinak jednog objekta na drugi, a pritisak je omjer snaga na područje u kojem se primjenjuje.

Žene sudionice dobile su četiri kompresije. Tri kompresije su bile standardizirane na ciljnu snagu 14 dekanjutna (Dan), s četvrtom nasumično dodijeljenom kompresijom uporabom ciljanog pritiska od 10 kilopaskalima.

Autori su otkrili da su žene izvijestile o manjoj bolnosti mamografije pri kompresiji od 10 kPa tlak u odnosu na mamografiju učinjenu snagom od 14. Dan. Radiolozi koji su pregledali snimke rekli su da nema razlike u kvaliteti između dvije vrste kompresije.

"Standardizacija primijenjenog tlak smanjila bi i pretjeranu, kao i prenisku kompresiju i dovela do bolje reproducibilnosti slike uz manju bolnost", rekao je Woutjan Branderhorst, PhD, istraživač u Zavodu za biomedicinsko inženjerstvo i fiziku u Akademskom medicinskom centru u Amsterdamu.

 

 

Ključne točke:

 

 

 

  • Znanstvenici su razvili način standardizacije količine pritiska primijenjenog tijekom mamografije.
  • Uređaj, kažu, mogao bi smanjiti količinu boli koju žene doživljavaju tijekom postupka, bez smanjenja kvalitete slike.

 

 

OB.GYN.net


dr.Vesna Harni
  Novosti - Sve