Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Za asimptomatske žene s prosječnim rizikom od raka dojke, Američko društvo za rak preporučuje godišnju mamografiju od 45. godine do dobi od 54 godine, s prijelazom na dvogodišnju probirnu mamografiju s početkom u 55. godini, piše u novim smjernicama objavljenim u znanstvenom časopisu "JAMA".

Ovo je prvi put da je Američko društvo za rak (ACS) ažuriralo svoje smjernice probira raka dojke od 2003. godine. Nova verzija donosi nekoliko promjena, uključujući podizanje starosne dobi za početak godišnjeg mamografskog probira s 40 na 45 godina, te povećanje predloženog probirnog intervala za žene u postmenopauzi.

Po prvi put se smjernice bave pitanjem kada prestati s rutinskom mamografijom. Smjernice ACS također ne preporučuju klinički pregled dojki u bilo kojoj dobi. Ove promjene ACS smjernica su u skladu s preporukama iz "US Preventive Services Task Force", napisali su u izvješću Dr. Nancy L. Keating i Dr. Lydia E. Pacea, obje iz Brigham i Women’s Hospital, Boston.

Dvije organizacije se slažu o većini preporuka i naglašavaju da odluka o probiru raka dojke treba biti individualizirana, a ne samo da se temelji na riziku. Također upozoravaju na potencijalne štete od mamografije: prekomjerno dijagnosticiranje i pretjerano liječenje neaktivnih raka dojke, kao i lažno-pozitivne rezultate, dodatne pretrage i nepotrebne biopsije.

ACS je ažurirao smjernice nakon novih dokaza dugoročnog praćenja randomiziranih kontroliranih ispitivanja i nacionalnih programa probira. Skupina koja je radila smjernice, a koja je uključivala četiri kliničara, dva biostatističara, dva epidemiologa, ekonomistu i dva predstavnika pacijenata, se bazirala na revidiranim preporukama nezavisnog pregleda dokaza o probiru raka dojke iz literature od "Duke University Evidence Synthesis Group", kao i analize probira "Breast Cancer Surveillance Consortium".

Kod asimptomatskih žena s prosječnim rizikom od razvoja raka dojke, ACS smjernice imaju sljedeće preporuke:
Početi rutinsku probirnu mamografiju godišnje u dobi od 45 godina (umjesto 40 godina). Procjena rizika raka dojke za 5-godišnje a ne 10-godišnje dobne kategorije pokazuje da su se profili rizika/koristi kod žena u dobi od 40-44 godina značajno razlikovali od starijih žena i više ne opravdavaju preporuku za početak probira u dobi od 40 godina, napisali su Dr. Kevin C. Oeffinger iz Memorial Sloan Kettering Cancer Center u New Yorku, i njegovi suradnici u ACS Smjernicama.

Međutim, ACS potiče liječnike kako bi razgovarali o probiru raka dojke s pacijenticama u "dobi oko od 40 godina." Ženama koje žele započeti godišnju probirnu mamografiju prije 45 godina na temelju jasnog razloga treba dati taj izbor , napisali su.

"Neke žene će cijeniti dobrobit ranog otkrivanja, te će biti spremne prihvatiti rizik od dodatnih dijagnostika," napisali su Dr. Oeffinger i njegovi suradnici. "Druge žene će odabrati odgodu početka probira, na temelju relativno nižeg rizika od raka dojke."

Žene u dobi od 45-54 godina treba imati godišnju probirnu mamografiju i nakon 55 godina trebaju prijeći na dvogodišnji probir. Relativne prednosti godišnjeg probira padaju nakon menopauze isto kao i kod ženine dobi, a većina žena je u postmenopauzi u dobi od 55 godina. Istovremeno, raste štetnost godišnjeg probira u ovoj dobi, jer vjerojatnost lažno pozitivnih rezultata raste kako broj snimanja raste. Međutim, ženama koje žele nastaviti godišnji probir nakon 55 godina treba dati tu priliku, u skladu sa smjernicama ACS.

Žene trebaju nastaviti probirnu mamografiju tako dugo dok je opće zdravlje dobro i dok se smatra da će živjeti 10 ili više godina. Incidencija raka dojke i dalje raste tijekom godina do dobi od 75-79 godina, a osjetljivost i specifičnost mamografije se poboljšava s povećanjem dobi, pa će probirna mamografija u ovoj dobnoj skupini vjerojatno smanjiti smrtnost raka dojke. Međutim, autori napominju da su nedavna istraživanja povećala zabrinutost da se starije žene s ozbiljnim ili čak terminalnim bolestima još uvijek izlažu mamografiji iako to neće povećati životni vijek ili poboljšati njihovu kvalitetu života.

"Zdravlje i očekivano trajanje života, a ne samo dob, se moraju uzeti u obzir kod odluke o probiru", napisali su Dr. Oeffinger i njegovi suradnici.

Klinički pregled dojki se više ne preporučuje u bilo kojoj dobi. Povijesno gledano, ACS je savjetovao povremene kliničke preglede dojki kod žena mlađih od 40 godina i godišnje preglede za žene od 40 godina i starije. Ali nema dokaza da su ti pregledi, bilo da se izvode sami ili u kombinaciji s mamografijom, poboljšali otkrivanje raka dojke, u skladu sa smjernicama.

S obzirom da klinički pregled grudi iziskuje nešto vremena, "kliničari bi trebali iskoristiti ovo vrijeme za pitanja o bolesti u obitelji i dati savjete ženama u vezi promjena na dojkama te o potencijalnoj koristi, ograničenjima i štetama probirne mamografije," napisali su autori.

"Ova nova preporuka ne treba smanjiti potencijalnu vrijednost kliničkih pregleda dojki u regijama gdje mamografski probir ne može biti izvediv", dodali su.

U popratnom uvodniku dr Keating i dr Pace su izjavili da ova preporuka "značajno odstupa od ranijih smjernica ACS i jača je od one kod USPSTF", u kojoj se navodi da samo dokazi nisu dovoljni da bi se preporučilo za ili protiv kliničkih pregleda dojki.

Naveli su da će većina žena kojima se dijagnosticira karcinom dojke "dobro proći, bez obzira da li je njihov karcinom nađen na mamografiji."

Prema najnovijim podacima, oko 85% žena u svojim 40-im i 50-im koje umru od raka dojke bi umrle bez obzira na mamografski probir. A čak i korist od 15% ima vrlo malu apsolutnu korist: samo 5 od 10,000 žena u 40-im i 10 od 10,000 žena u svojim 50-im godinama imaju vjerojatnost spriječiti smrt od raka dojke redovitom mamografijom, napisali su Dr. Keating i Dr. Pace.

"Važno je zapamtiti i istaknuti da kod žena starijih od 40 godina s prosječnim rizikom ne postoji niti jedan pravilan odgovor na pitanje: "Trebam li napraviti mamografiju?", napisali su.

 

 

JAMA 2015; 314 [15]:. 1599-1614 DOI: 10,1001 / jama.2015.12783


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve