Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Dodatak omega-3 masnih kiselina prehrani povezan je sa smanjenjem razine FSH - folikul-stimulirajućeg hormona u žena reproduktivne dobi normalne tjelesne težine žena, pokazalo je novo istraživanje.

Međutim, razina reproduktivnih hormona nije se mijenjala u pretilih žena koje su dobivale omega-3 polinezasićene masne kiseline (PUFAs). No, kod ovih žena su bili smanjeni biokemijski biljezi upale nakon uzimanja omega 3 masnih kiselina tijekom mjesec dana, objavili su Dr. dr Alex Polotsky sa Sveučilišta Colorado School of Medicine u Aurori i njegovi kolege, u časopisu "Journal of Clinical Endocrinology i Metabol".

Žene već koriste omega-3 PUFA za poboljšanje reproduktivne funkcije, naveo je Dr. Polotsky.

"Stvarno nema dovoljno dokaza iz ove studije ili drugih studija u literaturi za podržavanje preporukau na temelju medicinskih dokaza, ali realnost je da žene to rade u svakom slučaju, i tu je vrlo malo informacija dostupnih iz kliničkih studija o bilo kojem utjecaju omega-3 masnih kiselina na reproduktivne markere i spolne hormone, "dodao je.

Dr. Polotsky i njegovi kolege su pokazali da prehrambeni dodatak omega-3 višestruko nezasićenih masnih kiselina usporava starenje jajnika i poboljšava kvalitetu oocita u miševa. Za testiranje sličnog učinka omega-3 masnih kiselina u humanoj populaciji, znanstvenici su imali 15 pretilih i 12 žena normalne težine koje su uzimale svakodnevno tijekom mjesec dana 4 grama eikozapentaenska kiseline (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA). Žene su bile u dobi između 28 do 34 godina, a sve su imale uredan menstruacijski ciklus.

Obje su skupine pokazale značajno smanjenje odnosu između omega-6 i omega-3 polinezasićenih masnih kiselina. U skupini ispitanica normalne težine žena, dodatna suplementacija omega-3 masnih kiseline bila je povezana sa smanjenjem razine FSH i odgovora FSH na gonadotropin-oslobađajući hormon (GnRH) od 17%, u prosjeku.

Pretile žene su pokazali u prosjeku 72% smanjenje razine interleukina-1 beta (IL-1beta) i pad razine TNFbeta od 56% .

Međutim, omega-3 masne kiseline nisu utjecale na razinu upalnih markera u žena normalne težine, niti su mijenjale razinu reproduktivnih hormona u pretilih žena.

"Ohrabrujuće je da se uporaba oemga-3 masnih kiselina čini sigurnom. Također se čini da je učinkovita u poboljšanju upale, ali imaju li ovi učinci značajan utjecaj na rezultate koji stvarno pogađaju žene, kao što su stope trudnoća, neonatalno zdravlje i živorođenost, moraju se stvarno dokazati ili opovrgnuti na većem broju ispitanica", rekao je Dr. Polotsky. "Ovaj korak je više od preliminarnog."

Nije jasno zašto je prehrambeni unos omega-3 PUFA imao različite učinke u pretilih i žena normalne težine, dodao je. "Moguće je da postoje i drugi mehanizmi koji su upleteni u metabolizam / endokrinologiju pretilih žena", rekao je. "Moguće je da se učinci moraju pratiti duže vrijeme."

Ipak, poboljšanje upalnih biomarkera mogaobi imati reproduktivno-zdravstvene prednosti sam po sebi kod pretilih žena, dodao je Dr. Polotsky. "Upalni proces je ključni mehanizam koji posreduje reproduktivno umanjenje u pretilih žena."

 

SOURCE: http://bit.ly/1GYc5hW
J Clin Endocrinol Metab 2015.
dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve