Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.

Mnoge žene koje su rodile dijete uz pomoć medicinski potpomognute oplodnje (MPO) mogu to uspješno učiniti i drugi put, posebno ako koriste prethodno zamrznuti zametak, pokazuje australsko istraživanje.

Istraživači su pratili 35.290 žena koje su rodile prvo živorođeno dijete putem MPO između 2009. i 2013.g. u razdoblju od dvije do sedam godina. U tom periodu je 15.325 tih žena ponovno koristilo MPO da bi pokušale imati drugo dijete.

Među ženama koje su ponovno pokušale MPO, upotreba prethodno zamrznutog embrija povezana je sa stopom živorođenih u rasponu od 60,9% do 88,1% nakon šest ciklusa. Kada su žene podvrgnute novom ciklusu stimulacije jajnika za nove embrije, stopa nataliteta kretala se u rasponu od 50,5% do 69,8% nakon šest ciklusa.

"Ovo je prvi put da su izračunate mogućnosti za drugo dijete kada se koristi IVF", izjavila je koautorica studije, profesorica Georgina Chambers, direktorica Nacionalne jedinice za perinatalnu epidemiologiju i statistiku na Sveučilištu New South Wales u Sydneyu. Vjerojatnost za drugi porođaj s MPO se smanjila kod žena koje su imale 35 godina ili više, koje su čekale tri godine ili više da pokušaju s drugom trudnoćom ili koje su imale veći broj ciklusa stimulacije jajnika ili dvostruki prijenos embrija prvi put.

Gotovo sve žene koje su ponovno pokušale MPO, 95%, je to učinilo u roku od tri godine, a 79% ih je pokušalo ponovno u roku od dvije godine. Srednja dob žena koje su se vratile u MPO iznosila je 36 godina. Od žena koje su pokušale ponovo, 73% je koristilo prethodno zamrznute embrije kako bi drugi put započele proces MPO.

U usporedbi sa ženama mlađim od 30 godina, prilagođena vjerojatnost za drugo živorođeno dijete začeto postupcima  MPO za žene u dobi od 35 do 39 godina bila je 0,78 sa zamrznutim embrijem i 0,50 sa svježim embrijem. U pokušajima ostvarivanja druge trudnoće stopa nataliteta po prijenosu svježeg zametaka bila je 25,9% i 27,8% po transferu zamrznutog embrija.

Mnoge žene uspiju u drugom pokušaju medicinski potpomognute oplodnje

Zamrznuti embriji preostali iz prethodnog ciklusa potiču od biološki mlađe pacijentice od onih stvorenih u novom ciklusu, a starija dob ima štetan utjecaj na kvalitetu oocita i potencijal implantacije tih zametaka.

"Ova se studija usredotočila na kumulativne stope živorođenosti, što označava vjerojatnost za živorođeno dijete nakon prebacivanja svih zametaka dobivenih iz jednog stimuliranog ciklusa", rekla je Chambers. "Ako žena proizvede više kvalitetnih zametaka koji se mogu zamrznuti, to znači da će kod svakog stimuliranog ciklusa žena imati više mogućnosti začeti putem višestrukih prijenosa zamrznutih i odmrznutih zametaka."

Jedno ograničenje studije je da istraživači nisu bili u stanju u potpunosti objasniti čimbenike koji bi mogli utjecati na uspjeh na razini pojedine pacijentice, uključujući trajanje neplodnosti, BMI i rezervu jajnika, napominje istraživački tim u ”Human Reproduction ”.

"Studija pruža podatke koji podržavaju upotrebu IVF-a za drugi pokušaj živorođenog djeteta, pokazujući da postoji preko 50% šansi za uspjeh kod većine žena koje žele pokušati", rekla je Judy Stern, profesorica porodništva i ginekologije na Dartmouth-Hitchcock u Libanonu, New Hampshire koja nije bila uključena u studiju.

"Podsjećamo na upozorenje da što je dulji vremenski period između prvog i sljedećeg pokušaja i što je žena starija u trenutku tog pokušaja, niže su joj šanse za uspjeh", izjavila je Stern.

 

IZVOR: https://bit.ly/2WsBxaW

Human Reproduction, online 2020.g.

Povezane teme

  Novosti - Sve