Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.

Nitrati nisu utjecali na postmenopauzalnu gustoću kostiju i pregradnju kostiju u randomiziranom, kontroliranom ispitivanju.

"Napravili smo ovu studiju jer je nekoliko ranijih studija sugeriralo da tretman nitratima može imati pozitivne učinke na zdravlje kostiju", izjavio je dr. Mark Bolland sa Sveučilišta u Aucklandu, Novi Zeland. "Konkretno, najveća studija objavljena u časopisu JAMA izvijestila je o prilično velikom porastu gustoće kostiju tijekom dvogodišnjeg razdoblja s nitratnim pripravkom. Pitanje je bilo važno jer su tretmani nitratima jeftini i dugo se sigurno koriste kod pacijenata s anginom. Dakle, ako sprečavaju prijelome, mogli bi biti izvrsni u liječenju osteoporoze."

"Pred kraj naše studije, članak u časopisu JAMA povučen je zbog nedoličnog ponašanja vodeće autorice", primijetio je. "Ona... je objavila mnoge radove koji sugeriraju dobrobit nitrata na zdravlje kostiju, tako da je to stvorilo znatnu sumnju u ranija istraživanja." Suprotno dosadašnjim rezultatima, nismo pronašli nikakav utjecaj bilo kojeg tretmana na koštanu gustoću ili markere pregradnje kostiju, a to su surogat markeri koji se koriste za ishod i predviđanje učinaka na prijelom, rekao je.

Doktor Bolland i njegovi kolege proveli su jednogodišnje, dvostruko slijepo, nasumično, placebo kontrolirano ispitivanje tri različita preparata nitrata u dvije različite doze kod osteopeničnih žena u postmenopauzi, s planiranim produženjem jednogodišnjeg promatranja. Primarna krajnja točka bila je promjena mineralne gustoće kostiju (BMD) u lumbalnoj kralježnici; sekundarne krajnje točke uključivale su promjene BMD na drugim mjestima, promjene markera pregradnje kostiju i štetne događaje.

Kako je objavljeno u časopisu Journal of Bone and Mineral Research, 328 žena je uključeno u studiju, ali 88 (27%) nije moglo tolerirati lijekove, a više od polovice se povuklo zbog glavobolje. Stoga je 240 žena (prosječna dob, 67,5 godina) koje su tolerirale tretman niskim dozama oralnog nitrata u razdoblju od dva tjedna randomizirano u pet različitih skupina liječenja ili placebo.

Tijekom studije, 11 žena (5%) se povuklo, a daljnjih 31 (13%) prekinulo je liječenje, ali je ostalo u studiji, redovito su praćene. Od toga je 30 (15%) bilo u nitratnim skupinama, a samo jedna (2,5%) u placebo skupini. Kada su postale dostupne informacije o povlačenju prethodne studije, autori su odlučili izvršiti analizu podataka studije nakon 12 mjeseci aktivnog liječenja.

Nitrati bez utjecaja na gustoću kostiju žena u postmenopauzi

Nije bilo statistički značajnih razlika među grupama u promjenama BMD na bilo kojem mjestu, niti su postojale razlike u markerima koštane pregradnje. Slično tome, kada su se skupine aktivnog liječenja zbrajale, nisu uočene razlike u promjenama BMD ili markerima koštane pregradnje između tretmana nitratima i placeba. Kako nije zabilježen nikakav učinak, faza promatranja smatrana je suvišnom, a studija je zaustavljena.

Doktor Bolland je rekao: "Nalazi neće promijeniti kliničku praksu jer se pacijenticama ne propisuju nitrati za osteoporozu, ali oni bi trebali okončati daljnja klinička istraživanja na tu temu. Također se postavlja pitanje zašto su druge prijašnje male studije imale takve izrazito pozitivne rezultate i jesu li ti rezultati valjani."

Dr. Daniel Solomon, šef Odjela kliničkih znanosti Odjela za reumatologiju u Brighamu Ženske bolnice u Bostonu, komentirao je: "Studija je dobro izvedena i uvjerljiva. Njihovi zaključci da nitrati nemaju izravne blagotvorne učinke na BMD ili pregradnju kostiju kod žena u postmenopauzi dobro su argumentirani vrlo snažnim negativnim dokazima iz njihove studije. "

"Koliko znam," dodao je, "nije provedena cjelovita istraga pomalo sumnjivih nalaza iz ranijih studija."

"U ovom se trenutku nitrati ne bi trebali smatrati terapijom za niski BMD", rekao je. "Međutim, cijela ova epizoda ukazuje na važnost ponavljanja u znanosti. Dobro opisana i dobro provedena ispitivanja uvijek trebaju testirati drugi istražitelji prije nego što dođemo do snažnih zaključaka."

 

 

IZVOR: https://bit.ly/2LyHFsc

Journal of Bone and Mineral Research, online 2020.g.

Povezane teme

  Novosti - Sve