Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Žene kod kojih je dijagnosticirana HPV infekcija imaju manju šansu ostvarenja trudnoće u postupku potpomognute oplodnje IVF - in vitro fertilizacija, u odnosu na žene bez ove infekcije, najavljuju američki znanstvenici.

I dok je povezanost spolno prenosivih bolesti i steriliteta dobro poznata, tek se manji broj ispitivanja osvrće na ulogu infekcije s humanim papiloma virusom (HPV) na ishod liječenja neplodnosti IVF postupkom, navode znanstvenici u rujanskom broju znanstvenog časopisa Fertility and Sterility.

Američki znanstvenici iz New York Hospital-Cornell Medical Center pratili su 106 pacijentica uključenih u postupak umjetne oplodnje. Sve pacijentice su testirane na prisutnost HPV, HIV, klamidije, gonoreje i sifilisa.

Niti kod jedne pacijentice nije izoliran neki od navedenih uzročnika spolnih bolesti, osim što je kod 17 pacijentica dijagnosticirana HPV infekcija. Uspješnost IVF postupka procijenjena nastupanjem trudnoće u ovoj skupini pacijentica iznosila je svega 23.5% u usporedbi s 57.0% kod HPV negativnih pacijentica podvrgnutih IVF postupku.

"Utječe li HPV infekcija na plodnost ili je možda biljeg zajedničkih imunoloških zbivanja koja utječu i na neplodnost, pitanje je za čiji će odgovor - nadamo se - znanstvenici nastaviti istraživanja", navodi predsjednik američkog udruženja za reprodukcijsku medicinu American Society for Reproductive Medicine u pratećoj izjavi.

"Testiranje na HPV infekciju bi moglo postati koristan dodatak u provođenju testova pacijentica za IVF postupak", zaključuju istraživači.

 

Fertil Steril 2006;86:765-767.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve