Datum zadnje izmjene: 07. 04. 2024.


Za mogućnost testiranja na humani papilloma virus zna veći broj stanovnika u USA nego u Australiji i UK, ali malo njih zna što je to točno, objavljeno je u novoj studiji. "Svijest o HPV-u je bila dosta niska ali raste od kada su u upotrebi cjepiva", rekla je Jo Waller, glavni autor studije (Javno zdravstvo, Sveučilište u Londonu). Izgleda da ljudi više znaju o cjepivu nego o mogućnosti testiranja na HPV što nije iznenađujuće jer se o cjepivu u javnosti puno piše.

Papa test koji se koristi za otkrivanje abnormalnih promjena na grliću maternice postoji već dugi niz godina i većina žena je upoznata s njime. HPV test otkriva virus koji uzrokuje te promjene, rekla je Waller. HPV test je predstavljen 1990-tih godina i male su razlike kod primjene u zemljama koje su bile uključene u studiju. U USA se HPV testiranje koristi kao skrining kod svih žena iznad 30 godina. U USA i UK se HPV testiranje također koristi zajedno s papa testom u odluci za daljnje liječenje – na primjer biopsiju. U UK i Australiji HPV test služi za praćenje liječenja. Waller je rekla da su mnoge studije pokušale procijeniti informiranost stanovništva o HPV-u i HPV testiranju ali su se koristile različite metode pa je teško usporediti rezultate.

"Željeli bismo koristiti isti upitnik za procjenu informiranosti stanovništva u svim državama gdje se koristi HPV testiranje", rekla je za Reuters Health u emailu. Znanstvenici su u UK, USA i Australiji sproveli online anketu o HPV testiranju i o HPV-u općenito. Prvo je pitanje bilo: "Da li ste čuli za HPV?" Oni koji su potvrdno odgovorili su dobili još 15 pitanja o HPV-u. Tada su pitani: "Da li znate za HPV test?" Oni koji su potvrdno odgovorili su dobili još 6 pitanja o testu. Od 2409 muškaraca i žena koji su sudjelovali u istraživanju, oko 61% je znalo za HPV, rekla je Waller u časopisu Sexually Transmitted Infections, online 9. siječnja. Kod onih koji su znali za HPV - samo je polovica znalo za HPV test. Informiranost o HPV testu je bila veća u USA nego u UK i Australiji.

Sudionici koji su čuli za HPV testiranje su u prosjeku točno odgovorili na manje od polovine pitanja o testiranju. Žene su znale više od muškaraca. Mnogi od sudionika su znali, na primjer, da se HPV test može napraviti u isto vrijeme kada i papa test i da pozitivan HPV test ne znači da će žena definitivno dobiti rak grlića maternice, ali nisu znali da negativan HPV test upućuje na nizak rizik od karcinoma grlića maternice. Nekolicina je znala da HPV test nije pokazatelj treba li se cijepiti HPV cjepivom ili ne.

"Važno je da se shvati da je ženama i dalje potrebno raditi skrining, bez obzira jesu li cijepljene ili ne, jer postoje tipovi HPV virusa koji nisu pokriveni cjepivom", rekla je Waller. Žene koje su u skriningu i kod kojih nije nađen HPV virus trebaju znati da je njihov rizik od razvoja karcinoma grlića maternice nizak u idućih pet godina, dodala je Waller.

 

HPV Test Awareness, Knowledge Still Low. Medscape, 2014.

Povezane teme

  Novosti - Sve