Datum zadnje izmjene: 31. 05. 2020.

Četvero transrodnih muškaraca adolescenata koji su podvrgnuti uzimanju oocita dobro su tolerirali postupak, iako su imali različite stupnjeve izloženosti blokatorima puberteta i / ili testosteronu i sve su to učinili bez komplikacija i očito "bez prekomjernog emocionalnog stresa ili fizičke nelagode", prema novom prikazu slučajeva.

"Svi su pacijenti imali zrele oocite krioprezervirane u jednom ciklusu", navode autori, i svima je uspjelo sačuvati najmanje 10 zrelih oocita. Prikaz slučaja je napravljen u klinici za in vitro oplodnju u akademskoj bolnici u Bostonu. Sveukupno, klinika je dobila 27 preporuka za savjetovanje o očuvanju plodnosti transrodnih muškaraca; 10 pacijenata prisustvovalo je konzultacijama. Do danas se pet odlučilo sačuvati oocite.

Pacijentu A, starom 15 godina, postavljen je implantat histrelin u dobi od 12 godina kako bi se suzbio pubertet. Šezdeset i tri dana nakon laparoskopskih operacija radi bilateralnog uklanjanja zrelih teratoma, podvrgnut je protokolu stimulacije visoko pročišćenim humanim menopauzalnim gonadotropinom (HP-hMG), praćenim humanim korionskim gonadotropinom (hCG). Dobiveno je petnaest oocita, od kojih je 12 bilo krioprezervirano.

Pacijent B, također star 15 godina, nije koristio blokatore puberteta ili druge hormonske lijekove. U njegovom protokolu stimulacije korišten je rekombinantni hormon koji stimulira folikule (rhFSH) i HP-hMG.Nakon antagonista hormona koji oslobađa gonadotropin (GnRH) primio je leuprolide acetat. Izvađeno je i krioprezervirano 31 oocita.

Pacijent C, star 17 godina, nije bio na blokatorima puberteta niti na drugim hormonskim lijekovima. Podvrgnut je protokolu stimulacije s rhFSH i HP-hMG, nakon čega je uslijedio GnRH antagonist, a zatim ubrizgavanje leuprolid acetata. Dobiveno je 20 oocita, a 18 je krioprezervirano.

Pacijent D, 21 godina, bio je na testosteronu oko dvije godine i postao je amenoroičan nakon 14 mjeseci liječenja. Bio je na tjednim injekcijama testosterona kod početnih savjetovanja o očuvanju plodnosti, iako su prekinute otprilike tri mjeseca prije početka protokola stimulacije. Protokol je koristio rhFSH i HP-hMG, nakon čega je slijedio GnRH antagonist i na kraju ubrizgavanje hCG. Ukupno je pronađeno 11 oocita, od kojih su 10 krioprezervirane. Budući da je pacijent planirao histerektomiju i bilateralnu salpingo-ooforektomiju, odlučio je proći drugi i završni ciklus. Riječ je o razrijeđenom leuprolidnom acetatu (Lupron), zajedno s rhFSH i HP-hMG, s okidačem hCG. Izvađeno je četrnaest oocita, od kojih je 13 zamrznutih.

Doktorica Leena Nahata, medicinska direktorica programa plodnosti i reproduktivnog zdravlja u Nacionalnoj dječjoj bolnici, Columbus, Ohio, rekla je da su neka istraživanja spominjala transrodne odrasle osobe koji izvještavaju o "želji za biološkom djecom i želji da se očuvanje plodnosti ponudi i ranije. Također postoje studije u kojima transseksualni adolescenti kažu da im biološka djeca nisu prioritet, ali su priznali da će se njihovi ciljevi roditeljstva možda mijenjati kako odrastu."

Rezultat ovih slučajeva, od 27 konzultacija do samo četiri pacijenta koji su do sada stvarno sačuvali oocite, nastavlja ona, ima nekoliko mogućih objašnjenja. Jedan je da su ih obitelji mogle odvratiti od postupaka zbog troškova - možda su im zabranili, a možda niti nemaju pokrivene troškove osiguranja za krioprezervaciju oocita. "Druga je mogućnost da su adolescenti i roditelji imali različitih stavove", dodao je dr. Nahata. "Objavljeni su slučajevi u kojima je roditelj vrlo zainteresiran za očuvanje plodnosti, ali transrodni adolescent nije."

Krioprezervacija oocita je moguća u transrodnih muških adolescenata

Dr. Marie Menke, iz Magee centra za plodnost i reproduktivnu endokrinologiju, UPMC Magee-Womens Hospital, Pittsburgh, je izjavila: "Bitno je rano započeti raspravu, jer je za odluku potrebno neko vrijeme." "Mnogi od naših transrodnih adolescenata su zgroženi od same pomisli na buduću djecu", dodala je. "Oni su usred odluke da li će ili neće krenuti na operaciju i hormonsku terapiju."

Dr. Menke je nastavila: "Planiranje obitelji je tako daleko u budućnosti. Teško je razgovarati o tome što oni mogu, a što bi možda željeli kada dođu do te faze u svom životu .... Često će naši pacijenti imati duge razgovore s obitelji i njihovim liječnicima prije nego što donesu odluku."

"Studija je sjajna jer pokazuje da se neki pacijenti vrlo dobro nose sa krioprezervacijom oocita ", zaključila je. Međutim, upozorila je, "krioprezervacija nije jamstvo da će i imati dijete jednog dana."

 

IZVOR: https://bit.ly/2HkH2jV

Journal of Adolescent Health, online  2020.

 

 

Dr. med. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve