Datum zadnje izmjene: 17. 02. 2020.

Žene srednje životne dobi s lošijim kvalitetom sna imaju povećanu razinu upalnih biljega, što ukazuje da bi njihov rizik za bolesti srca i druge bolesti mogao biti u porastu, tvrde američki istraživači. 

Na temelju analize spavanja i krvnih ispitivanja 295 žena, od kojih je većina prošla menopauzu, istraživači su otkrili povećane razinu interleukina-6 i von Willebrandtovog faktora kod onih koje su se teško uspavljivale ili su se budile više puta tijekom sna. Upalni biljezi poput interleukina-6 i C-reaktivnog proteina povezani su s rizikom za kardiovaskularne događaje, visok krvni tlak i dijabetes tipa 2. Von Willebrandtov faktor, uključen u zgrušavanje krvi, također je povezan s disfunkcijom krvnih žila i upalom, navodi se u znanstvenom časopisu Sleep.

Mnoge su studije istražile povezanost spavanja i zdravlja, ali malo ih je ispitivalo odnos između upalnih biljega kod žena srednje životne dobi i menopauzalne tranzicije, rekla je autorica Sara Nowakowski, klinička psihologinja i pomoćnica profesora opstetricije i ginekologije na Sveučilištu u Galvestonu, Texas. 

"Navedeno istraživanje ukazuje da moramo uzeti u obzir poremećeni san kao značajan faktor zdravstvenog rizika, baš kao što su prehranu i tjelesna aktivnost", rekla je. U izvješću američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, navodi se da jedna trećina odraslih osoba u dobi od 18 do 60 godina noću obično spava manje od preporučenih sedam sati spavanja. prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Posebno su žene u menopauzi izložene problemima spavanja, a poznato je da imaju povećan rizik za bolesti srca, iako se malo razumije veza između spavanja i srčanih problema u ovoj skupini, napominju autori.

Prosječna dob ispitanica je bila 54 godine. Ispitanice su popunile upitnik o apneji za vrijeme spavanja, te su prošle fizički monitoring sna i pojave valunga tijekom tri dana. Žene su također vodile dnevnik spavanja tijekom razdoblja proučavanja i podvrgnute krvnim testovima za upalne markere. Istraživači su otkrili da 75 posto sudionika spava manje od sedam sati, a polovina od njih spava oko šest sati. Polovica se također probudila iz sna tijekom 41 minute ili više puta tijekom noći, što ukazuje na kratko i poremećeno spavanje. 

Loša kvaliteta sna u menopauzi i porast upalnih biljega

Ukupno vrijeme spavanja nije bilo povezano niti s jednim od upalnih biljega, ali žene koje su imale najviše problema s uspavljivanjem tijekom noći imale su veće razine cirkulirajućeg von Willebrandovog faktora. Osobe koje pate od teškoća sa spavanjem imaju povećanu razinu tog faktora i interleukina-6. C-reaktivni protein nije bio povezan s ukupnim vremenom sna ili poremećajem sna. 

"Uočena povezanost je relativno mala, pa trenutno nema razloga za alarm, no treba provoditi specifičnija istraživanja", izjavila je dr. C. Noel Bairey Merz, direktorica centra za srčane bolesti žena "Barbara Streisand" u Cedars-Sinaiu, Los Angeles. "Kritično pitanje je, dovodi li loš san do porasta upalnih biljega ili je loš san posljedica povišene razine upalnih biljega ", rekla je. 

Američko udruženje liječnika preporučuje kognitivnu bihevioralnu terapiju za nesanicu svim odraslim pacijentima s poremećajem spavanja.

 

IZVOR: https://bit.ly/2vf4QCe
Sleep 2018.

 


Dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve