Datum zadnje izmjene: 19. 04. 2022.

Majke zaražene virusom SARS-CoV-2 i dovoljno zdrave za dojenje i boravak sa svojim bebama u bolnici mogu to učiniti s niskim rizikom od prijenosa virusa na svoju novorođenčad, sugerira talijanska studija.

Kako je objavljno u časopisu JAMA Pediatrics, istraživači su pratili 62 novorođenčadi rođene od 61 žene koje su bile pozitivne na SARS-CoV-2 i imale su pravo na sobu na temelju zdravstvenog stanja dojenčadi i majki. Sve bebe bile su negativne na virus odmah nakon rođenja, a bile su u sobi s majkama u namjenskim područjima za COVID-19.

Nakon razdoblja praćenja od 18 do 22 dana, samo je jednom dojenčetu dijagnosticiran SARS-CoV-2 na temelju testa brisa nazofarinksa. Ovo dojenče rođeno je u 36. tjednu gestacijske dobi s porođajnom težinom od 2500 grama, primljeno je u neonatalnu jedinicu intenzivne njege petog dana života zbog pogoršanja stanja majke, a nakon toga je bilo pozitivno 7. dana.

"Postnatalni prijenos SARS-COV-2 s asimptomatskih majki i onih s malo simptoma na njihovu novorođenčad iznimno je rijedak, pogotovo ako je strogo pridržavanje protokola preventivnih mjera", rekla je viša autorica studije dr. Lorenza Pugni iz Klinike Mangiagalli u Milanu.

Protokoli za boravak u namjenskim područjima COVID-19 uključivali su uobičajenu edukaciju o dojenju, kao i zaštitne mjere za pranje ruku, nošenje kirurških maski tijekom dojenja ili pružanje skrbi za dojenčad te fizičko distanciranje. Majke su mogle dojiti ili hraniti dojenčad izdojenim  mlijekom; postojali su strogi postupci sterilizacije za izdojeno mlijeko i formulu.

Majke nisu bile obvezne nositi rukavice, pregače ili naočale. Nije bilo dopuštenih posjetitelja za majke ili dojenčad u studiji, uključujući očeve.

Jedno dojenče koje je bilo pozitivno na SARS-CoV-2 tijekom studije razvilo je blagu dispneju, koja se spontano riješila nakon nekoliko dana. Ovo dijete je otpušteno kući svom ocu 18. dan, i imalo je negativan nazofaringealni bris 30. dan.

"Ako se SARS-CoV-2 prenese od majke tijekom spavanja i dojenja, posljedice na novorođenčad često su blage i praktički odsutne u velikoj većini slučajeva", rekla je dr. Pugni.

Majke sa SARS-CoV-2 mogu dojiti

Za jedno dijete koje je bilo pozitivno, boravak u istoj sobi je prekinut kada je majka razvila bilateralnu upalu pluća i plućnu emboliju i zahtijevala mehaničku ventilaciju.

Nijedna majka nije umrla tijekom istraživanja. Medijan dobi majki bio je 32 godine, a 46 žena (75%) rodilo je vaginalno. Kod ukupno 44 žene (72%) dijagnosticiran je SARS-CoV-2 prije porođaja a kod 14 žena (23%) sumnjalo se da imaju virus prije porođaja. Većina (70%) bile su asimptomatske u vrijeme porođaja, a mnoge majke (55%) bile su asimptomatske u vrijeme dijagnoze.

Osim male veličine, još jedno ograničenje studije je nedostatak odgovarajuće kontrolne skupine, napominju istraživači u JAMA Pediatrics. Studijskom timu također su nedostajali podaci o virusnom opterećenju u testiranim uzorcima i nisu imali informacije o imunološkom odgovoru kod majki ili dojenčadi.

Unatoč tome, rezultati naglašavaju nizak rizik prijenosa na dojenčad koja su u sobi s majkama koje su bile pozitivne na virus, rekao je dr. David Kaufman, koautor uvodnika koji prati studiju i profesor pedijatrije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Virginia i dječjoj bolnici UVA u Charlottesvilleu.
 


IZVOR: https://bit.ly/2XiCpyA i https://bit.ly/2XjRH6l
JAMA Pediatrics, online 7. prosinca 2020.

Povezane teme

  Novosti - Sve