Datum zadnje izmjene: 06. 01. 2022.

Miopatija povezana s infekcijom SARS-CoV-2 vjerojatno je postvirusni fenomen, ukazuje novo istraživanje.

"Nalazi ove studije snažno upućuju na postojanje postinfektivne miopatije u podskupini pacijenata zaraženih SARS-CoV-2, što potencijalno može objasniti probleme s mišićima kod dugog COVID-a ili post-COVID-a", rekao je  dr. Tom Aschman, sa Odjela za neuropatologiju, Charité-Universitätsmedizin Berlin.

Krivnja imunološkog sustava

Bolovi i slabosti u mišićima, često povezani s porastom kreatin kinaze, markera ozljede koštanih mišića, zabilježeni su u bolesnika s COVID-19, posebno onih s težim bolestima. Međutim, biopsija mišića rijetko se izvodi u sumnjivim slučajevima miozitisa povezanog s virusom.

Autori su proučavali uzorke skeletnih mišića od 43 odrasle osobe koje su umrle s teškim COVID-19 i usporedili ih s uzorcima od 11 odraslih osoba bez COVID-19 koje su umrle od drugih kritičnih bolesti. Srednja dob bolesnika koji su umrli s COVID-19 bila je 72 godine, a 72% su bili muškarci. Srednja dob kontrolne skupine bolesnika bila je 71 godinu, a 64% muškarci.

Uzorci skeletnih mišića pacijenata s COVID-19 pokazali su značajno veću ukupnu patologiju i parametre upale. Znakovi degeneriranih mišićnih vlakana također su češći u skupini s COVID-19. Većina bolesnika s COVID-19 pokazivala je znakove miozitisa, u rasponu od blagih do teških, izvijestili su autori.

Upala koštanih mišića povezana je s trajanjem bolesti i bila je izraženija od srčane upale. U nekim je uzorcima mišića SARS-CoV-2 RNA otkrivena lančanom reakcijom obrnute transkripcije-polimeraze, ali nije bilo dokaza o izravnoj invaziji SARS-CoV-2 u mišićno tkivo.

Nalazi značajnog povećanja regulacije antigena MHC klase I  ranoj fazi bolesti i istodobna regulacija antigena MHC klase II na miofiberima u kasnijim fazama ukazuju na uključenost koštanih mišića u imunološki odgovor na SARS-CoV-2 i podupiru imunološku miopatiju, a ne izravnu virusnu infekciju miofibera.

Također su primijetili da nekrotična mišićna vlakna i taloženje bjelančevina iz sustava komplementa u kapilarima nisu ograničeni na mišiće pacijenata s COVID-19, ukazuju da ti nalazi nisu specifični za COVID-19, već su posljedice sepse i / ili kritične bolesti.

Poruka liječnicima jest da pacijenti s ozbiljnim COVID-19 često pate od upale koštanih mišića (miozitis), što bi moglo objasniti povišenu razinu kreatin kinaze (CK) te bolove i slabosti u mišićima.

Miopatija kao postinfektivni fenomen koronavirusne infekcije?

Važno upozorenje je da je studija bila ograničena na bolesnike s COVID-19 s teškom bolesti koji su imali smrtni ishod. To ograničava ekstrapolaciju na pacijente s blagom infekcijom SARS-CoV-2. Uz to, podaci o kliničkim korelatima (mijalgija, miopatija) prije smrti bili su oskudni.

"Mogu li se ovi nalazi ekstrapolirati na blaže tečajeve bolesti i potencijalno objasniti sindrome kroničnog umora mišića kako je opisano u postakutnom COVID-19 sindromu i jesu li uključeni autoimuni mehanizmi, morat će se razmotriti u budućim studijama", pišu istraživači.

 

JAMA Neurol. Published online 2021. 

 

 

dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve