Datum zadnje izmjene: 06. 11. 2023.

Kako bi se pripremila za rođenje svog prvog djeteta, 35-godišnja češka odvjetnica Veronika Legat prekinula je kontakt s obitelji i prijateljima kako bi izbjegla razbolijevanje od koronavirusa ili čak obične prehlade. Iz bolnice su joj rekli da ako ima bilo kakve simptome prehlade, vrućice ili curenja iz nosa, njezino novorođeno dijete, koje bi trebala roditi u travnju, može biti izolirano od nje dva tjedna kao mjera opreza protiv nove bolesti. Možda joj se neće dopustiti dojiti. #Ne bojim se virusa, ali osjećam ljutnju", rekla je Legat iz svog doma u Pragu. "Do rođenja ostajemo kod kuće i nećemo se ni s kim susresti."

Dok pandemija koronavirusa hara širom Europe, potičući ograničenja javnog života i stavljajući neviđen teret na bolnice, trudnice poput Legat pripremaju se za porođaj uz mješavinu tjeskobe, bijesa i nade. Neke su zabrinute zbog odvojenosti od svojih beba. Druge žale što nisu mogle imati partnera na porođaju. Mnoge moraju prihvatiti smanjen broj prenatalnih liječničkih kontrola.

Vlasti su uvele različita pravila u zdravstvu u različitim zemljama, odlučujući može li se ženu pratiti tijekom porođaja, na primjer, ako se mora odvojiti od djeteta ako je bolesna. U nekim su slučajevima ova pravila stroža od preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a odražavaju globalnu nesigurnost u tome kako virus djeluje i kako najbolje spriječiti njegovo širenje.

WHO kaže da nema dokaza da su trudnice izložene većem riziku od teške bolesti od opće populacije ako obole od COVID-19, bolesti uzrokovane novim koronavirusom.

Preporučuje se da se žene koje su pozitivne na virus potaknu na brigu i dojenje svoje novorođenčadi kao i u normalnim uvjetima, pod uvjetom da održavaju strogu higijenu.

Anksioznost, ljutnja i nada dok se žene suočavaju s porođajem tijekom koronavirusne pandemije

Strah od samoće

Marika Antolec-Walczak, 34, sutkinja iz Tychyja na jugu Poljske, neće moći otputovati u svoju obližnju bolnicu, pretvorenu u odjel za zarazne bolesti zbog pandemije. Ali ono čega se najviše bojala je bila samoća. "Prva dva puta kada sam rodila, suprug mi je bio neophodan u pomaganju da se nosim s boli", rekla je.  Većina bolnica u Poljskoj ne dopušta ženama da imaju pratnju tijekom porođaja, iako SZO preporučuje da "tijekom porođaja bude prisutan pratilac po izboru“.

"Prijetnja je ne samo pacijentu i djetetu, nego i medicinskom osoblju", rekao je Michal Bulsa, porodničar u Szczecinu, gradu na sjeverozapadu Poljske. "Ne bih to dopustio." Za žene drugdje u Europi prisutnost partnera s kojim dijele iskustvo porođaja je opcija.

U Italiji, koju je bolest najteže pogodila u Europi, neke bolnice omogućavaju ženama da imaju pratnju tijekom porođaja, ali ne i nakon toga. Izazovi porođaja tijekom krize koronavirusa ne prestaju tu. Nekim je ženama rečeno da ne dođu u bolnicu prerano – teška odluka, posebno za majke koje prvi put rađaju – sve kako bi se smanjilo na najmanju moguću mjeru šansu zaraze drugih ili da same budu zaražene. Kupovina za novorođenče je također teška, jer je većina trgovina zatvorena u mnogim dijelovima Europe. Posudba krevetića od prijatelja u drugom gradu možda više nije moguća uz ograničeno putovanje na većem dijelu kontinenta.

Valentina Draghi, 41-godišnja logopedica iz Milana, započela je porodiljni dopust u veljači, nekoliko tjedana prije porođaja 7. travnja. Nadala se da će zajedno s bakama svoje djevojčice ići u kupovinu odjeće i pohađati prenatalne tečajeve. "Odjednom više ničeg od onoga što sam planirala nema", rekla je. Rečeno joj je da će morati proći kroz porođaj noseći zaštitnu masku. "Moj partner će možda biti prisutan, ali za dva tjedna ne znam što će se dogoditi", rekla je. "Moj najveći strah je da ga neće pustiti unutra. Znam da je to drugdje zabranjeno." "To je moja prva trudnoća. Imam 41 godinu. Voljela bih da je ovo jedinstven i važan događaj", rekla je.

Za Louise Koldsgaard povjerenje u zdravstveni sustav u Danskoj pruža smirenost. "Moja babica mi je rekla: rodilišta nikada nisu bila čistija. Trudim se ne dopustiti da to previše dopire do mene. Još uvijek svaki dan šetam psa i pijem kavu u lokalnoj radnji."

Ali Brandon Allen, 48, iz Detroita u Sjedinjenim Državama, boji se onoga što njegovu obitelj očekuje nakon rođenja njegovog četvrtog djeteta, koje bi trebalo doći sljedeći tjedan. "To je nadrealno. Nikad u životu nisam vidio nešto takvo. Ljudi oko mene koje znam umiru. Paničarim zbog toga. U ovu pandemiju dovodimo dijete ", rekao je.

 

Reuters Health Information © 2020 

 

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve