Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.

Trudnice koje obole od koronavirusne infekcije često nemaju nikakove simptome, a gotovo devet od 10 imat će samo blagu bolest, pokazalo je novo izvješće koje je obuhvatilo 43 trudnice liječene u dvije bolnice u New Yorku.

Dr. Noelle Breslin s Medicinskog centra Sveučilišta Columbia (CUMC) i njegovi kolege prethodno su izvijestili o nizu slučajeva od sedam trudnica. Nova studija uključuje sve trudnice s COVID-19 liječene u CUMC-u i New York Presbyterian Hospital u periodu od 13. do 27. ožujka.

Tijekom epidemije SARS-a i H1N1 trudnice su bile izložene većem riziku obolijevanja s težom kliničkom slikom sve do smrtnog ishoda, napominju autori u članku objavljenom u znanstvenom časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology - MFM.

Da bi bolje razumjeli kako infekcija SARS-CoV-2 utječe na trudnice, pregledali su medicinsku dokumentaciju za 43 pacijenta s potvrđenim COVID-19, uključujući 18 porođenih trudnica.

Od 13. do 21. ožujka, napominju autori, trudnice su testirane na COVID-19 ako su imale simptome, bile izložene / u kontaktu s oboljelim ili su nedavno putovalee. Od 22. ožujka nadalje, bolnice su pokrenule univerzalno ispitivanje na prisutnost SARS-CoV-2 putem PCR testova.

21 od 43 trudnice primljene su u bolnicu, tri zbog COVID-19 simptoma i 18 iz opstetricijskih razloga, dok su 22 pacijentice izgledalo stabilno i kontrolirane su ambulantno. Trideset sedam (86%) trudnica imale su blagu bolest, četiri (9,3%) tešku bolest, a dvije (4,7%) su bile kritično bolesna. Dvadeset i devet trudnica su bile simptomatske bolesnice, a suhi kašalj, groznica i bolovi u mišićima najčešći su simptomi.

Simptomatske i asimptomatske trudnice

Među simptomatskim pacijentima, njih 25 (86,2%) otpuštene su kući, a četiri su primljena u bolnicu zbog opstetricijskih uzroka nakon što su se njihovi simptomi pogoršali.

Četrnaest trudnica s COVID-19 infekcijom nisu imale nikakove simptome, uključujući dvije koje su se pojavile zbog trudova. Obje su žene razvile komplikacije nakon porođaja. Jedna je otpušten, a druga je ostala u bolnici na potpornoj terapiji. Oba njihova djeteta bila su negativna na COVID-19.

Četiri od preostalih 12 trudnica koje u početku nisu imali simptome ostale su bez simptoma, dok je osam trudnica dobilo vrućicu u bolnici.

Osam od 18 žena su porođene carskim rezom, dok su se ostale trudnice porodile vaginalno, bez komplikacija. Svih 18 novorođenčadi imalo je Apgar rezultat od najmanje 7 u prvoj minuti i najmanje 9 nakon pet minuta, napominju autori, a svi osim jednog imali su negativan test na COVID-19. Ovo novorođenče je imalo "neodređeni" rezultat testa i pretpostavlja se da je negativno, te ga prate u  Kliniki za novorođenčad s COVID-om.

Troje novorođenčadi zahtijevalo je prijem u neonatalnoj jedinici intenzivne njege (NICU), ali svi su na kraju otpušteni kući.

Većina trudnica s koronavirusnom infekcijom ima blage simptome bolesti

"Vjerujemo da strategija koja uključuje univerzalno testiranje svih trudnica čiji se uzorci zaprime u laboratorij, osim onih koje dolaze za trijažnu procjenu simptomatskih žalbi, ima očite prednosti koje bi trebale omogućiti najbolji postupak zaštite pacijenata, njihovih obitelji i opstetricijskih djelatnika koji brinu za njih ", pišu autori. Daljnja su istraživanja indicirana kako bi se razumjela prava veličina rizika i poboljšalo upravljanje rizicima.

 

SOURCE: https://bit.ly/2RZxzUT

American Journal of Obstetrics & Gynecology - MFM, online  2020.

 

 

Dr.med. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve