Datum zadnje izmjene: 05. 12. 2021.

Gotovo 10 milijuna pregleda za tri uobičajena raka propušteno je u SAD-u zbog pandemije COVID-19, sugerira nova studija.

Usporedba mjesečnih stopa probira tijekom proljeća i ljeta 2020. sa stopama tijekom 2018. i 2019. otkrila je 90,8% pad u pregledu raka dojke, 79,3% pad u pregledu kolorektalnog karcinoma i 63,4% pad u pregledu raka prostate samo u mjesecu travnja 2020., navodi se u izvješću objavljenom u JAMA Oncology.

Stope probira za karcinom dojke i prostate oporavile su se gotovo potpuno do srpnja 2020., ali su ostale smanjene za oko 13% za kolorektalni karcinom, pokazalo je istraživanje.

"Utvrdili smo da je u probirima za tri velika karcinoma u SAD-u postojao deficit od 9,4 milijuna koji je najvjerojatnije povezan s pandemijom COVID-19", rekli su glavni autor studije, dr. Ronald Chen, Joe i Jean Brandmeyer, profesor i voditelj odjela radijacijske onkologije na Sveučilištu u Kansas Cancer Centru u Kansas Cityju. "Ovo je deficit koji moramo nadoknaditi 2021. godine", dodao je.

"Mora postojati edukativna kampanja kako bi se osiguralo da pacijenti shvate važnost probira", rekao je dr. Chen. "Ako ne napravimo preglede, karcinom će se otkriti u kasnijoj fazi i imat ćemo veći broj smrtnih slučajeva od raka."

Jedna dobra vijest iz studije: čini se da su posjeti putem telezdravstva povezani s vraćanjem pravih probira na rak. "Oni koji su mogli pristupiti pacijentima putem telezdravstva uspjeli su smisliti plan za pregled", rekao je dr. Chen. "Ovo naglašava važnost telezdravstva i važnost nastavka s njim nakon završetka pandemije."

Kako bi pogledali utjecaj pandemije na stope probira raka, dr. Chen i njegove kolege analizirali su podatke iz HealthCore Integrirane istraživačke baze podataka, koja sadrži administrativne zahtjeve za jednu uplatu i podatke o upisu na približno 60 milijuna pacijenata upisanih u Medicare Advantage i komercijalno zdravlje planovi iz geografski različitih regija SAD -a.

Mnogi Amerikanci odgađaju preglede raka zbog COVID-19

Za svaku od tri godine, istraživači su procjenjivali mjesečne stope probira raka od siječnja do srpnja. Iako su mjesečne stope probira za karcinom dojke, prostate i kolorektalnog karcinoma bile slične u 2018. i 2019., naglo su pale u ožujku do svibnja 2020. u odnosu na prethodne godine.

Najoštriji pad probira za sva tri karcinoma tijekom tog razdoblja zabilježen je na sjeveroistoku SAD-a, dok je Zapad imao sporiji oporavak u usporedbi sa srednjim zapadom i jugom, obrasci koji su bili u skladu s različitim stopama COVID-19 u SAD-u tijekom razdoblje studija, napominju autori.

Kada su istraživači gledali pad probira prema socioekonomskom statusu (SES), najveći pad zabilježen je među ljudima u najvišem kvartilu SES -a, što je imalo za posljedicu smanjenje razlika u screeningu, pokazalo je također istraživanje.

Unatoč ukupnom oporavku u mjesečnim stopama pregleda, deficit je ostao u ukupnim pregledima od siječnja do srpnja 2020. u usporedbi s istim vremenskim razdobljem 2019., uključujući propuštene preglede 3,9 milijuna žena za rak dojke, 3,8 milijuna muškaraca i žena za kolorektalni karcinom, i 1,6 milijuna muškaraca zbog raka prostate.

"Ovo je vrlo zanimljivo istraživanje", rekao je dr. Nicholas Rohs, docent medicine, hematologije i medicinske onkologije na Medicinskom fakultetu Icahn na planini Sinaj. "Mislim da nikoga ne bi posebno iznenadili ovi podaci, ali mislim da je važno analizirati neke stvari koje nismo imali na raspolaganju da bismo pogledali kada je pandemija zahvatila. U New Yorku smo se morali suočiti s akutnom Problem je pred nama i sada smo se vratili s normalnijim protokom i stopom infekcije koja je barem u porastu, ako ne i u padu. "

Liječnici upravo sada "razmatraju svu" kolateralnu "štetu uzrokovanu pandemijom, a u svijetu onkologije jedna od najvećih žrtava bio je nedostatak preventivne medicine koju smo mogli pružiti našim pacijentima", rekao je dr. Rohs . "Posljedice će doći kasnije na naplatu. Anegdotično, vidimo mnogo više kasnih prezentacija bolesti i uznapredovale bolesti. Postoje srceparajuće priče pacijenata koji su znali da im je nešto na pregledu prije godinu dana, ali bili su previše uplašeni da bi došli na pregled tijekom pandemije. "

 

SOURCE: https://bit.ly/3e3yTS7

JAMA Oncology, online 2021.

Povezane teme

  Novosti - Sve