Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.

Djeca rođena putem potpomognute oplodnje imaju sličan kognitivni, motorički i jezički razvoj u dobi od dvije godine kao i djeca rođena nakon prirodnog začeća, navodi se u novom kanadskom istraživanju. Znanstvenici nisu uočili nikakve razlike u vještinama kao što su kretanje, memorija, istraživanje, vokabular, kombinacija riječi te senzorički i motorički razvoj mozga.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da upotreba tehnika potpomognute oplodnje (MPO) povećava rizik od prijevremenog rođenja i velikih malformacija", rekla je autorica studije Anick Berard, voditeljica Istraživačkog odjela Lijekovi, trudnoća i dojenje na Sveučilištu u Montrealu. 

"Vrlo malo istraživanja su bila u mogućnosti sagledati dugoročne rezultate, kao što su kognitivne funkcije", rekla je. "Naši rezultati su ohrabrujući." U članku objavljenom u znanstvenom časopisu Obstetrics and Gynecology, Berard i kolege su izvijestili rezultate iz "3D Studije", koja je pratila 2,366 žena u Quebecu tijekom trudnoće do starosti djeteta od dvije godine. Usredotočili su se na 175 rođene djece začete metodom umjetne oplodnje i 1,345 djece rođene nakon prirodnog začeća. 

Istraživački tim je procjenjivao dječji kognitivni i jezični razvoj uz pomoć Bayley-eve skale za razvoj dojenčadi i male djece, 3. izdanje i MacArthur-Bates-ovog upitnika za komunikativni razvoj, pri čemu nisu našli nikakve statistički značajne razlike. 

U SAD-u oko 1,5% poroda uključuje korištenje metoda umjetne oplodnje, prema podatcima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti, Georgia. 

"Iako je to mali dio, predstavlja znatan broj djece", rekla je Edwina Yeung iz Nacionalnog instituta za zdravlje djece i ljudski razvoj u Bethesdi, Maryland, koja nije bio uključena u studiju. 

Mališani rođeni uz pomoć metoda asistirane oplodnje normalno se razvijaju

"Kako su se tehnologije vrlo brzo razvijale tijekom godina, važno je nastaviti s ispitivanjem ovog pitanja kod djece začete u novije vrijeme", rekla je. 

Nova otkrića potvrđuju podatke iz 'Upstate KIDS' studije, provedena od strane Yeung i kolega u 2016. godini, koji nisu našli razlike u razvoju djece začete prirodnim i umjetnim putem do starosne dobi od 3 godine.

 


SOURCE: http://bit.ly/2j2fR06 Obstet Gynecol 2017.

 

 

Dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve