Datum zadnje izmjene: 12. 12. 2020.

Gotovo jedna od tri naizgled zdrave žene s osteopenijom u postmenopauzi može imati morfometrijski prijelom kralješaka, sugerira studija na tajlandskim ženama. Istraživači su ispitali podatke o 490 žena u postmenopauzi s osteopenijom, srednje dobi od 59.9 godina i srednjeg BMI-a od 24.3. Sveukupno, 29% žena u studiji imalo je morfometrijske prijelome kralješaka.

"Naši rezultati pobude zabrinutost da bi trebalo preispitati kriterije probira prijeloma kralješaka i da bi probir u ranijoj dobi od sadašnjih preporuka možda bio primjeren", rekao je koautor studije dr. Chatlert Pongchaiyakul na Sveučilištu Khon Kaen uThailandu.

"Znamo da pacijenti s anamnezom prijeloma, uključujući prijelome kralješaka, imaju povećan rizik od ponavljajućih prijeloma, te su kandidati za lijekove protiv osteoporoze, bez obzira na rezultate BMD-a", rekao je dr. Pongchaiyakul. "Identificiranje morfometrijskog prijeloma kralježaka kod osteopeničkih žena ključno je jer utječe na donošenje odluke u vezi s izborom liječenja."

Među ženama s prijelomima kralješaka, 62% imalo je prijelome kralješaka stupnja 1, 19.3% prijelome kralješaka stupnja 2, a 18.7% prijelome kralješaka stupnja 3, javljaju istraživači u časopisu 'Menopauza'.

U skupini s morfometrijskim prijelomima kralješaka, 4.9% žena imalo je 50 godina ili manje, 40.1% 50-59 godina, 38% 60-69 godina, a 16.9% 70 ili više godina.

Čini se da stupanj osteopenije nije utjecao na rizik od morfometrijskog prijeloma kralješaka u ispitivanju.

Rezultati procjene rizika dobi i prijeloma (FRAX) bili su pozitivno povezani s prijelomima kralješaka.

U usporedbi sa ženama koje nisu imale morfometrijske prijelome kralješaka, one koje jesu imale su veće rezultate FRAX-a i za prijelome kuka i za velike prijelome, bez obzira na to je li mineralna gustoća kostiju korištena za izračun rezultata FRAX-a. Uz trenutne smjernice za probir ne bi se uspjelo identificirati više od polovice žena u studiji s morfometrijskim prijelomima kralježaka, pokazala je analiza.

Mnoge žene s osteopenijom imaju prijelome kralješaka u postmenopauzi

Ograničenja studije uključuju malu veličinu, samoprijavljene podatke o bilo kojoj izgubljenoj visini među sudionicama studije i mogućnost da rezultati žena u sjevernom Tajlandu budu nereprezentativni za žene iz cijele tajlandske populacije ili žene iz drugih rasnih ili etničkih skupina.

U SAD-u, na primjer, mnoge žene imaju veći BMI od tajlandskih žena u ovoj studiji, a to bi moglo dovesti do različitih rezultata među američkim ženama, rekla je Jane Cauley, profesorica epidemiologije na Sveučilištu Pittsburgh u Pennsylvaniji.

Dobro je utvrđeno da se više prijeloma, uključujući prijelome kralješaka, javlja kod osteopeničkih žena, rekao je dr. Cauley, koji nije bio uključen u studiju.

"Ono što stvarno trebamo učiniti je bolje identificiranti osteopenične žene koje će vjerojatno nešto slomiti", rekao je dr. Cauley. "Ali definitivno ne bih preporučio bočne rendgenske snimke na svim tim ženama."

IZVOR: https://bit.ly/3hZkwO0
Menopauza, online 2020.

 

Dr. med. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve