Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

U usporedbi s pacijenticama bez problema s mokraćnim mjehurom, žene koje pate od intersticijskog cistitisa imaju veći rizik obolijevanja od depresije i iritabilnog kolona, nalaze znanstvenici. Otuda i hipoteza da bolovi u predjelu mokraćnog mjehura i crijeva mogu biti razlog depresiji u ovom dijelu populacije.

Znanstvenici sa Sveučilišta Pennsylvania, Philadelphia, proveli su ispitivanje kod 46 žena koje su bolovale od intersticijskog cistitisa i 46 žena slične dobi i karakteristika, ali bez problema s mokraćnim mjehurom koje su se javile na redovnu ginekološku kontrolu. U svrhu prikupljanja podataka, napravljen je standardizirani upitnik.

Kod pacijentica s intersticijskim cistitisom u 20 slučajeva (43%) je dijagnosticiran iritabilni kolon, navode autori u znanstvenom časopisu Journal of Urology. Kod pet žena iz skupine kontrolnih ispitanica (11%) također je dijagnosticiran sindrom iritabilnog kolona.

Povezanost sindroma iritabilnog kolona i intersticijskog cistitisa je bila statistički značajna. Nije nađena značajna razlika u učestalosti pojave ovog sindroma ovisno o tome da li su simptomi intersticijskog cistitisa bili jaki ili umjereni.

Ukupno su 19 pacijentica (41%) i pet ispitanica iz kontrolne skupine (11%) imale simptome depresije, što je činilo statistički značajnu razliku. Povezanost depresije teškim oblicima intersticijskog cistitisa je bila deset puta veća u odnosu na ovu povezanost s blagim formama ove bolesti.

Istraživači nalaze da su se pacijentice s depresijom iz skupine intersticijskog cistitisa statistički značajno češće žalile na bol u predjelu mjehura, noćno mokrenje, bol u trbuhu i druge simptome od strane crijeva, nego pacijentice bez depresije.

"Pretpostavlja se da mehanizam patogeneze koji povezuju intersticijski cistitis i sindrom iritabilnog kolona uključuje interakciju između mastocita i nervnih stanica, te produkciju neurogenih inflamatornih medijatora i nastanak bola", komentar je znanstvenika.

"Naša je hipoteza da je bol povezan s intersticijskim cistitisom i sindromom iritabilnog kolona uzročni čimbenik u nastanku depresije u ovih žena", navode autori. Istodobno se sugerira i odgovarajuće liječenje bola kako bi se poboljšali simptomi depresije.
 

J Urol 2005;174:937-940.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve