Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.


S obzirom da je sindrom policističnih jajnika (PCOS) česti razlog teških abnormalnih krvarenja iz maternice kod adolescentica, treba potaknuti rani probir za hiperandrogenemiju, izjavili su znanstvenici.

"Sindrom policističnih jajnika je najčešći endokrini poremećaj kod žena, a povezan je s povećanim rizikom za ozbiljne bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, šećernu bolest i rak endometrija," izjavila je dr Sofija Maslyanskaya iz Albert Einstein College of Medicine u Bronxu, New York.

"Nije dovoljno prepoznat kod adolescentica i mladih odraslih žena, tako da se često promaši rana dijagnoza i terapija koja može smanjiti životni vijek zbog rizika koji nosi ova teška bolest", rekla je.

Dr. Maslyanskaya i njezini kolege su proveli retrospektivnu studiju s 125 djevojaka u dobi od 8 do 20 godina koje su primljene u Dječju bolnici u Montefiore u New Yorku s akutnim menoragijama i anemijom između 2000. i 2014. godine.

Prosječna dob sudionica je bila 16,5 godina, a njihova prosječna razina hemoglobina kod prijema u bolnicu je bila 7,0 g / dl. Više od polovice tinejdžerki su bile veće tjelesne težine ili pretile, 41% su bile seksualno aktivne, a manje od jedne trećine je imalo ginekološku dob od 2 godine ili manje (kronološka dob hospitalizacije minus dob menarhe).

Od 125 ispitanica, 120 su bile primljene u dječju bolnicu zbog liječenja abnormalnog krvarenja iz maternice s teškom anemijom; liječnici su odredili temeljnu etiologiju kod 102 pacijentice.

Odjelni liječnici su dokumentirali etiologiju u zdravstveni karton kod 84 povijesti bolesti; na temelju povijesti bolesti identificiran je temeljni uzrok kod 18 drugih idućih, naveo je tim u časopisu "Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology".

Ovulacijska disfunkcija povezana s PCOS-om je iznosila 33% od sveukupnih slučajeva, a bila je najčešći osnovni uzrok abnormalnog krvarenja iz maternice.

Ovulacijska disfunkcija koja je bila povezana s nezrelosti osi hipotalamus-hipofiza-jajnika je obuhvatila sveukupno 31% hospitalizacija, endometrioza 13%, i poremećaji krvarenja 10%.

Dr. Maslyanskaya je izjavila da djevojke u bolnici s nenormalnim krvarenjima iz maternice i teškim simptomima anemije koje zahtijevaju hospitalizaciju treba testirati na PCOS prije početka liječenja s hormonima ili transfuzijom. 

IZVOR: http://bit.ly/2huwHmG

J Pediatr Adolesc Gynecol 2016.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve