Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Europska agencija za lijekove (EMA), europski pandan američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA), objavila je da će istražiti postoji li potreba ograničavanja upotrebe treće i četvrte generacije kombinirane oralne hormonske kontracepcije za žene koje ne mogu uzimati "starije vrste pilula".

Razlog za to je rastuća zabrinutost za nastanak venske tromboembolije, rijetkog rizika povezanog sa svim oralnim kontraceptivima. Rizik je veći za treću i četvrtu generaciju pilula, nego za njihove prethodnike, objavili su iz EMA-e.

Kombinirana oralna kontracepcija sadrži sintetske estrogene i progestin. Ono što uvelike određuje razliku između različitih generacija tih lijekova je molekula koja se koristi kao gestagenska komponenta.

Francuska je zatražila od EMA-e provođenje revizije "zbog nedavne inicijative za smanjenjem korištenja treće i četvrte generacije kombinirane OHK…kako bi se prednost dala upotrebi druge generacije pilula".

Francuska vlada objavila je početkom siječnja da više neće nadoknađivati sredstva za propisivanje treće i četvrte generacije pilula nakon tužbi koje su proizvođačima uputile pacijentice zbog nuspojava.

Prije više godina EMA je provela slično istraživanje u kojem je uspoređivala rizik VTE za treću generaciju pilula koja sadrži dezogestrel ili gestoden u odnosu na drugu generaciju pilula koja sadrži levonorgestrel i istu razinu etinilestradiola kao estrogene komponente.

Još 2001. godine zaključeno je da žene koje koriste treću generaciju pilula imaju blago povećani rizik za VTE. Međutim, zbog ravnoteže dobrobiti i rizika i dalje se može preporučiti korištenje svih dostupnih komponenti OHK, te tako nema razloga da žena prestane koristiti bilo koju vrstu pilula. EMA također ističe da trudnoća povisuje rizik za VTE više nego kombinirana OHK.

Ovaj put, Odbor za farmakovigilanciju EMA donijet će mišljenje jesu li dostupne informacije o proizvodima treće i četvrte generacije OHK takve da osiguravaju najbolje podatke za pacijenticu i kliničara.

"Žene koje su zabrinute zbog uzimanja svoje oralne hormonske kontracepcije trebaju popričati sa svojim liječnikom, ali nema razloga da bilo koja žena prestane uzimati svoju OHK", kažu iz EMA-e.

 

Medscape, on line 2013.

Povezane teme

  Novosti - Sve