Datum zadnje izmjene: 27. 01. 2020.

Nositeljice polimorfizma citokroma P450 imaju povišeni rizik spontanog pobačaja u prvom trimestru trudnoće, objavili su švedski znanstvenici s Karolinškog sveučilišta u znanstvenom časopisu Fertility and Sterility.

Određene varijante citokroma P450 1B1 (CYP1B1) uključene su u metabolizam androgena i estrogena, kao i teofilin, cafein i ksenobiotici, te neki prokarcinogeni. CYP1B1 je prisutan u maternici, jajnicima i dojkama.

Švedski znanstvenici iz Stockholma proveli su populacijsko istraživanje kod 507 ispitanica koje su imale spontani pobačaj u prvom trimestru trudnoće, kao i 908 kontrolnih ispitanica s normalnom trudnoćom. Kod svih ispitanica je potom učinjena genotipizacija za CYP1B1 polimorfizam. Također su praćeni starosna dob ispitanica, pušenje, uporaba kave i alkohola, fetalni kariotip i pojava mučnine i povraćanja.

Znanstveni tim iz Švedske nalazi 46% češću pojavu spontanog pobačaja kod nositeljica CYP1B1 varijante. Konzumiranje kofeinskih napitaka u skupini homozigotnih nositeljica CYP1B1 polimorfizma imalo je za posljedicu blago povišeni rizik spontanog pobačaja u odnosu na nositeljice polimorfizma koje nisu konzumirale kavu tijekom prvog trimestra. Povišeni rizik uz konzumiranje kofeinskih napitaka izgleda da se anulira među ženama koje puše.

Povezanost između konzumiranja kave i nastupanja spontanog pobačaja "mogla bi doprinijeti razumijevanju etiologije spontanog pobačaja", navodi znanstveni tim.

"No međutim, prije provedenih intervencijskih ispitivanja, bilo kakve preporuke za provođenje dijetalnih restrikcija temeljno na genetičkom testiranju CAP1B1 su prerane", oprezni su istraživači. "Ukoliko buduća ispitivanja dokažu da je smanjenje unosa kofeinskih napitaka u nositeljica rizičnog genotipa povezano s smanjenjem učestalosti spontanih pobačaja, genetički probir i dijetalne preporuke bi mogle biti odgovarajuće smjernice ".

"Enzim CYP1B1 je prisutan u maternici i odgovaran je za metabolizma kako spolnih hormona, tako i ksenobiotika, uključujući cafein", zaključuju znanstvenici. "Cafein je jedna od najčešće rabljenih ksenobiotičkih komponenti u svijetu, a ranija istraživanja su uočila pojavu povišenog rizika spontanog pobačaja u skupini trudnica ovisnih o kofeinskim napitcima."
 

Fertil Steril 2006;86:1498-1503.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve