Datum zadnje izmjene: 27. 01. 2020.

Populacijska studija provedena u Engleskoj koja je proučavala rizične čimbenike ranog spontanog pobačaja tijekom prvog trimestra trudnoće potvrđuje značaj majčine dobi, dok ne nalazi potvrdu utjecaja konzumiranja cafeina i rada tijekom trudnoće.

Engleski znanstvenici iz 'London School of Hygiene and Tropical Medicine' objavili su u znanstvenom časopisu 'British Journal of Obstetrics and Gynaecology' da je u većini spontanih pobačaja razlog nejasan, dok je utjecaj mnogih pretpostavljenih rizičnih čimbenika nepotvrđen i kontroverzan.

Dobro potvrđeni utjecaj na nastanak spontanog pobačaja imaju rizični čimbenici kao što su starija majčina dob, raniji pobačaji, te neplodnost. Raspravljan je utjecaj mnogih socijalnih čimbenika i čimbenika ponašanja na rizik nastupanja spontanog pobačaja, ali su znanstveni dokazi oskudni.

U istraživanju rizičnih čimbenika znanstvenici su pratili 603 žene starosne dobe između 18 i 55 godina čija je posljednja trudnoća završena spontanim pobačajem u gestacijskoj dobi manjoj od 13 tjedana. Istraživanjem su obuhvaćene i 6.116 kontrolnih ispitanica, čije su trudnoće uredno nastavljene nakon 12. tjedna gestacije.

Nakon korekcije podataka, potvrđeni su ranije spomenuti rizični čimbenici, kao što su metode potpomognute oplodnje, nizak indeks tjelesne mase prije začeća, redovita ili konzumacija većih količina alkohola, pojačani stres, starija životna dob oca i trudnoća s drugim partnerom.

Među čimbenicima koji su bili povezani sa smanjenjem rizika spontanog pobačaja valja spomenuti raniju urednu trudnoću, pojačanu mučninu tijekom trudnoće, uporabu vitaminskih preparata i prehranu bogatu svakodnevnim unosom svježeg voća i povrća. Za spomenuti je 70% manji rizik od spontanog pobačaja kod trudnica koje osjećaju mučninu i povraćanje.

Znanstvenici nisu potvrdili povezanost spontanog pobačaja i konzumiranja cafeina, pušenja ili povremenog konzumiranja alkohola. Nije nađena povezanost niti s stupnjem edukacije, socio-ekonomskim uvjetima ili radom tijekom trudnoće.

Znanstvenici pozivaju na daljnja istraživanja i zaključuju "preporuke za zdravu prehranu, redukciju stresa i emocionalnu stabilnost i dobro osjećanje mogle bi pomoći u smanjenju rizika spontanog pobačaja".

 

BJOG 2007;114:170-186.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve