Datum zadnje izmjene: 14. 08. 2023.

Večera prije 21 sat i odlazak u krevet barem 2 sata nakon završetka obroka znatno smanjuje rizik za rak dojke i prostate, sugerira studija sa španjolskim stanovništvom. Prije se već pokazalo da su ova dva raka povezana s radom u noćnoj smjeni. "Ova studija sugerira da su promjene u cirkadijalnom ritmu spavanja ili prehrani ipak slabije povezane od rada u noćnoj smjeni s dugoročnim učincima na zdravlje, iako povećavaju rizik od najčešćih karcinoma širom svijeta", navode istražitelji. 

"Rezultati naglašavaju važnost procjene cirkadijalnih ritmova u istraživanjima o prehrani i raku", dodaju. Autori, pod vodstvom dr. sc. Manolis Kogevinas iz Barcelone, Institut za globalno zdravlje Barcelone (ISGlobal) u Španjolskoj, napominju da su prethodne studije o prehrani i raku bile usmjerene na vrste hrane (npr. voće i povrće) i količinu unosa hrane, a ne na vrijeme jela. "Osobe koji su rano večerale (prije 21 sat) i imale dugi interval između večere i spavanja (više od 2 h) su imale približno 25% smanjen rizik od raka... u usporedbi s onima koji su večerali nakon 10 sati i imali kratki interval između večere i spavanja " napisali su istražitelji. 

Ako se ovi nalazi potvrde, "utjecaj bi mogao biti osobito važan u kulturama poput onih u južnoj Europi, gdje ljudi kasno večeraju", dodao je Kogevinas u priopćenju. Studija je objavljena online u znanstvenom časopisu International Journal of Cancer. Nalazi dolaze iz MCC Španjolske studije, case control studije koja je rađena na populaciji iz 12 regija u Španjolskoj između 2008. i 2013. godine. Nakon što su isključili osobe koje su ikada radile noćnu smjenu, analiza je obuhvatila 1205 bolesnika s karcinomom dojke i 621 bolesnika s karcinomom prostate. 1321 žena i 872 muškaraca je randomizirano iz primarnih zdravstvenih centara u istim regijama Španjolske koji su poslužili kao kontrole. Također su procijenjene informacije o kronotipu sudionika (tj. jesu li bile jutarnje ili večernje osobe) i stupanj primjene preporuka za prevenciju raka WCRF - Svjetskog fonda za istraživanje raka /  AICR - Američkog instituta za istraživanje raka

Otkriveno je da oko 27% žena s dijagnozom raka dojke ima zdravi stil života, što se odražava u rezultatima WCRF / AICR, u usporedbi s 31% kontrolnih osoba. Slična je razlika između muškaraca s dijagnozom raka prostate i muških kontrolnih osoba. 

"Rizik od raka se smanjio s povećanjem vremena između večere / glavnog večernjeg obroka i spavanja", izvješćuju Kogevinas i kolege. Na primjer, sudionici koji su otišli na spavanje najmanje 2 sata nakon večernjeg obroka su imali 20% manji rizik od raka dojke i raka prostate, što je bilo "nešto izraženije" za rak prostate nego za rak dojke.
 

Večera u vrijeme spavanja i rizik od raka

Večere prije 21 sat su bile slično povezane s oko 20% nižim rizikom za oba raka u usporedbi s večerom nakon 22 sata, učinak je opet bio nešto izraženiji za rak prostate nego za rak dojke. Istraživači su procijenili povezanost kronotipa s obje vrste karcinoma i ustanovili da je količina vremena između večernjeg obroka i odlaska u krevet bila najviše protektivna za jutarnje tipove. 

Za jutarnje tipove je rizik za oba oblika raka bio 34% niži kada su osobe jele barem 2 sata prije odlaska u krevet, u usporedbi sa samo 14% za večernje tipove, napominju autori. 

"Pridržavanje politike prevencije raka je bilo povezano sa zaštitnim učinkom za rak dojke ... u usporedbi s niskim pridržavanjem", opisuju autori. Ovaj je učinak bio manje izražen za rak prostate, dodaju. Ipak, oni koji su išli na spavanje 2 sata nakon završetka večernjeg obroka imali su 35% niži rizik za oba oblika raka ako su striktno pratili preporuke za prevenciju raka, u usporedbi sa samo 10% onih koji su imali najnižu razinu poštivanja preporuka.


 

Int J Cancer. Objavljeno online, 2018.

Povezane teme

  Novosti - Sve