Datum zadnje izmjene: 03. 02. 2020.

Do sada je u više studija ispitivana povezanost načina prehrane s nastankom različitih vrsta malignih oboljenja, a prije svega raka dojke, debelog crijeva i prostate. U slijedećem radu ispitivana je povezanost načina prehrane s nastankom raka endometrija - raka sluznice maternice, koji se inače po učestalosti malignih oboljenja u Hrvatskoj nalazi na drugom mjestu u žena iznad 40. godine života.

Znanstvenici iz Seattle-a proučavali su putem opsežnih upitnika, kao i osobnih intervjua navike u prehrani kod 679 pacijentica s rakom sluznice maternice koji je dijagnosticiran i liječen između 1985. i 1991. godine, i uspoređivali ih s navikama u prehrani kod 944 pacijentice u kontrolnoj skupini.

Podatci su korigirani u odnosu na poznate rizične faktore: starost, unos energije, upotrebu hormona, pušenje, i body mass index (BMI = kg/m2).

Rizik nastanka raka endometrija u izravnoj je vezi s postotkom energije dobivene iz masti koje se unose, prije svega zasićene, kao i jednostruke nezasićene masne kiseline. Kod povećanog unosa masti i zasićenih masnih kiselina, rizik nastanka raka endometrija povišen je za 80%.

Osobito snažna relacija između unosa i količine masti u prehrani i nastanka raka endometrija je u žena s povišenom razinom cirkulirajućeg estrogena (pacijentice s visokim BMI; pacijentice s estrogenskom nadomjesnom terapijom, žene koje ne puše, kao i žene koje su vrlo rano dobile prvu menstruaciju).

Unos voća kao i povrća je u inverznoj korelaciji s nastankom raka endometrija: ishrana bogata voćem i povrćem smanjuje nastanak raka endometrija za 35%. Korekcija rezultata u odnosu na BMI nije rezultirala slabljenjem povezanosti ovih relacija.

Rezultati ove studije podržavaju u potpunosti pretpostavku o utjecaju, odnosno sniženju rizika raka sluznice maternice kod prehrane s niskim sadržajem masti, kao i visokim sadržajem voća i povrća koji svoje djelovanje pokazuju neovisno o efektu BMI.


Cancer Causes and Control October 2001; 12 (8): 691-702

 

dr.Vesna Harni
  Novosti - Sve