Datum zadnje izmjene: 05. 11. 2023.


Zika virus je u stanju brzo inficirati i oštetiti fetalne moždane stanice u razvoju, izvijestili su znanstvenici u Fridayu, u istraživanju koje pruža uvid u to kako virus može uzrokovati prirođeni defekt mikrocefaliju u fetusa koji su mu izloženi u maternici.

Istraživači su izjavili u studiji objavljenoj u časopisu "Cell Stem Cell", da ne pružaju dokaz o izravnoj uzročno posljedičnoj vezi između Zike i mikrocefalije, ali utvrđuju mjesto gdje možda virus nanosi najviše štete u razvoju fetusa.

Studija je pokazala da virus koji prenose komarci "učinkovito" inficira prekursore humanih neuronskih stanica. Istraživači su otkrili da su se ove stanice, izložene virusu u laboratorijskim uvjetima i zaražene u roku od tri dana, pretvorile u "tvornice virusa" za replikaciju virusa, a odumrle su brže nego što je normalno.

"Naša studija pokazuje da jednom kad virus dođe do mozga može dospijeti do tih vrlo važnih stanica", rekao je u intervjuu Hengli Tang, glavni autor studije iz Florida State University.

Tang je rekao da studija sugerira da je virus u stanju stvoriti oštećenja viđena kod mikrocefalije.

Zika se povezuje s brojnim slučajevima mikrocefalije u Brazilu, te se brzo širi diljem Latinske Amerike i među narodima Kariba, požurujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju da proglasi globalni javnozdravstveni problem.

Mnogo je nepoznanica o Zika virusu, uključujući i da li virus zapravo uzrokuje mikrocefaliju. U Brazilu je potvrđeno više od 640 slučajeva mikrocefalije, a smatra se da je većina povezana sa Zika infekcijom u majke. Brazil istražuje više od 4.200 dodatnih sumnja na mikrocefaliju.

"Utvrđivanjem da li Zika virus inficira moždane stanice i što se događa sa takvim stanicama, ova studija postavlja pitanja vezana uz činjenicu da kako virus koji je prethodno poznat kao uzročnik blage bolesti može biti povezan s mikrocefalijom" navodi se u priopćenju Amelie Pinto sa Sveučilišta Saint Louis, eksperta za viruse koji se prenose člankonošcima poput komaraca i krpelja.

Tang je također je rekao da će biti potrebna nova istraživanja u budućnosti, kako bi se dokazalo da li uistinu Zika uzrokuje mikrocefaliju. "Znamo da će ljudi biti zainteresirani za ovu informaciju, ali doista je još mnogo posla ispred nas", rekao je Tang. "U konačnici dokaz bi trebao doći iz kliničkog izvora i životinjskih studija."

Znanstvenici trenutno u laboratoriju uzgajaju ono što oni nazivaju "mini-mozak", sastavljen od matičnih stanica kako bi vidjeli kako virus može utjecati na razvoj tijekom dužeg vremenskog razdoblja.

Tragovi Zika virusa nađeni su u tjelesnim tekućinama i tkivima zaraženih majki i beba pogođenih mikrocefalijom.

 

IZVOR: http://bit.ly/1QS720F
Cell Stem Cell 2016.


Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve