Datum zadnje izmjene: 05. 11. 2023.


Dok znanstvenici ne mogu sa sigurnošću reći da kongenitalni Zika virus uzrokuje izraziti porast slučajeva mikrocefalije vidljiv u Brazilu, sve je više dokaza jake međusobne povezanosti.

Dva izvješća objavljena u "Morbidity and Mortality Weekly Report" i u časopisu "New England Journal of Medicine", potvrđuju da je laboratorijskim ispitivanjem dokazano da su fetusi i novorođenčad s mikrocefalijom bili pozitivni na Zika virus.

U izvješću MMWR, istraživači iz SAD-a i Brazila prezentirali su dokaze o povezanosti zaraze Zika virusom sa mikrocefalijom i fetalnom smrti otkrivanjem virusne RNA i antigena u moždanom tkivu dojenčadi s mikrocefalijom, kao i tkivu posteljice iz ranih pobačaja.

Rezultati se temelje na laboratorijskom ispitivanju uzoraka tkiva dvaju novorođenčadi s mikrocefalijom koji su umrli u roku od 20 sati nakon porođaja i dva pobačaja (u 11. i 13. tjednu trudnoće). Uzorci su predani Centru za kontrolu i prevenciju bolesti brazilske države Rio Grande do Norte u prosincu 2015. Sve četiri majke su imale kliničke znakove infekcije Zika virusom tijekom prvog tromjesečja, ali nisu imale znakove aktivne infekcije u vrijeme porođaja, odnosno pobačaja.

Uzorci iz sva četiri slučaja bili su pozitivni na testiranje lančanom reakcijom reverzne transkripcijske-polimeraze (RT-PCR) i analiza sekvenci je osigurala dodatnu potvrdu za infekciju Zika virusom (Morb Mortal Wkly Rep 2016 velj 65.. 1-2 doi: 10,15585 / mmwr.mm6506e1er).

"Kako bi bolje razumjeli patogenezu infekcije Zika virusom i povezanih kongenitalnih anomalija i fetalnih smrti, neophodno je evaluirati obdukcijske nalaze i posteljično tkivo iz dodatnih slučajeva, te utvrditi kakav je utjecaj dobi trudnoće za vrijeme majčine bolesti na fetus", napisali su istraživači.

U izvješću "New England Journal of Medicine", Dr. Jernej Mlakar i kolege iz Slovenije sa Sveučilišta u Ljubljani, prezentirali su slučaj prethodno zdrave 25-godišnje trudnice koja se razboljela dok je živjela u Brazilu. Tijekom 13. tjedna trudnoće imala je visoku temperaturu, a potom izrazitu mišićno-koštanu i retro-okularnu bol, kao i generalizirani makulopapularni osip sa svrbežom. Posumnjalo se u to vrijeme u Zika virus, ali nije učinjena virološka dijagnostika.

Ultrazvuk sa 14 tjedana i 20 tjedana ukazivali su na normalni fetalni rast i anatomiju, ali ultrazvuk sa 29 tjedana je pokazao znakove fetalne abnormalnosti. Sa 32 tjedna, liječnici su potvrdili intrauterini zastoj rasta i mikrocefaliju s kalcifikacijama u fetalnom mozgu i placenti.

Žena je zatražila prekid trudnoće, a nad fetusom je provedena obdukcija. Pozitivni rezultati na Zika virus dobiveni su na analizi uzorka fetalnog mozga. Svi uzorci s autopsije su testirani i za druge flaviviruse, uključujući i denga virus, virus žute groznice, West Nile virus i krpeljni meningoencefalitis, ali su bili negativni.

U uvodniku samog izvješća, liječnici iz Harvard School of Public Health i Massachusetts General Hospital, obje ustanove iz Bostona, napisali su da još uvijek postoji mnogo neodgovorenih pitanja o Zika virusu u trudnoći. Pod pretpostavkom da povezanost između Zika virusa i mikrocefalije postoji, znanstvenici ne znaju da li vrijeme infekcije tijekom trudnoće utječe na rizik od fetalnih abnormalnosti. Osim toga, nepoznato je da li asimptomatska ili minimalno simptomatska bolest predstavlja rizik za fetus.

 


N Engl J Med. 2016 veljača 10. doi: 10,1056 / NEJMoa1600651
N Engl J Med. 2016 veljača 10. doi: 10,1056 / NEJMe1601862


Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve