Datum zadnje izmjene: 07. 04. 2024.

Informacije za pomoć u savjetovanju zainteresiranih trudnica

Epidemija blage virusne bolesti povezane s osipom prošle veljače se brzo proširila nizom sjeveroistočnih brazilskih država. Do svibnja je potvrđeno da bolest nastaje zbog Zika virusa koji prenose komarci. Na temelju iizvješća koje je pokazalo 10 puta veću stopu fetusa s mikrocefalijom u državama pogođenim Zika virusom, brazilsko Ministarstvo zdravlja je 1.11.2015. godine proglasilo hitno stanje.

Dana 17. studenog brazilsko Ministarstvo zdravstva je izvijestilo da je analiza lančane reakcije reverzne transkripcijske polimeraze (RT-PCR) amnionske tekućine dobivene od dvije žene s mikrocefaličnim fetusom pokazala prisutnost RNA Zika virusa. Isti dan je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala epidemiološko upozorenje u vezi s povećanom pojavom mikrocefalije na sjeveroistoku Brazila. Nekoliko dana kasnije, zdravstvene vlasti u francuskoj Polineziji su izvijestile o najmanje 17 slučajeva fetusa ili dojenčadi s malformacijama središnjeg živčanog povezanim s ranijim infekcijama Zika virusa.

Što treba znati o Zika virusa

U prosincu, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je izvijestio o jednoj autohtonoj Zika infekciji u Portoriku, a 15. siječnja 2016. godine CDC je izdao savjetovanje o putovanjima u kojem se preporučuje trudnicama da odgode putovanja u Meksiko, Puerto Rico i dijelove Središnje Amerike i Južne Amerike zbog prisutnosti Zika virusa. Savjetovanje je 22 siječnja prošireno na dijelove Kariba i Polinezije. U El Salvadoru su zdravstveni dužnosnici otišli tako daleko da su preporučili ženama da odgode trudnoću do 2018. godine.

Da li je ova nova zaraza prijetnja, koliko je ozbiljna i kako bi se trebalo ophoditi prema njoj?

Zika virus je jedan od 4 tropska virusa koje prenose člankonošci u SAD-u u posljednjih 25 godina, preostala tri su virus denge, West Nile i Chikungunya. Ekološki razlozi za te patogene su sporni, ali klimatske promjene, ubrzana globalizacija trgovine i nepovoljne mutacije mogu biti uzročnici. Zika je prvi put opisan u Ugandi 1947. godine, a sve do nedavno je bio proširen u vrlo uskom afro-azijskom ekvatorijalnom području.

Tijekom proteklog desetljeća virus se proširio diljem Polinezije na Uskršnje otoke te u novije vrijeme u Čile, Brazil, Kolumbija i Surinami te se sada nalazi u Srednjoj Americi, Meksiku i na Karibima. Ovaj RNA flavivirus prenose Aedes aegypti komarci s razdobljem inkubacije od 3 do 12 dana. Tri četvrtine zaraženih su bez simptoma, a kad dođe do simptomatske bolesti manifestacije su relativno blage, uključujući laganu groznicu, prolazni artritis i makulopapulozni osip koji počinje na licu i širi se na tijelo, blagi konjunktivitis, mialgiju, glavobolju i asteniju. Ovi simptomi su slični blagoj denga i Chikungunya virusnoj infekciji.

Epidemije u francuskoj Polineziji i brazilskom području su povezane sa značajnim povećanjem post-virusnog Guillain-Barre sindroma. Musso i suradnici su opisali slučaj 2013 godine na Tahitiju koji podržava mogućnost da Zika može biti spolno prenosiv, ali je potrebno više studija za ovu hipotezu. Zika je relativno blaga, nespecifična virusna infekcija, a u kombinaciji s nedostatkom komercijalno dostupnih seroloških ili molekularnih testiranja je teško donijeti definitivnu kliničku dijagnozu.
 

Contemporary OB / GYN

Povezane teme

  Novosti - Sve